BiH
2

Kolegij Skupštine KS uputio demant CCI-u

FENA
Skupština KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Skupština KS (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo uputio je danas demant Centru civilnih inicijativa (CCI) na dio izvještaja o monitoringu rada Skupštine KS kojeg je ova nevladina organizacija prezentirala javnosti na konferenciji za novinare održanoj 2. augusta ove godine.

Na svojoj posljednoj sjednici, održanoj 7. augusta ove godine, nakon što su analizirali izvršenje Programa rada Skupštine Kantona Sarajevo za period januar - juni 2013.godine, članovi Kolegija Skupštine KS su donijeli jednoglasan zaključak da je neophodno radi istinitog i potpunog informisanja javnosti predočiti činjenice.

"Skupština Kantona Sarajevo je za period 1. januar do 30. juna 2013. godine održala pet redovnih sjednica i dvije hitne sjednice. Razmatrala je 120 tačaka dnevnog reda, odnosno prosječno 24 tačake po sjednici, uz napomenu da se ova statistika odnosi samo na redovne sjednice. Programom rada Skupštine Kantona Sarajevo za period 1. januar do 30. juna 2013. planirano je donošenje 117 akta, od čega su razmatrana 64 akta ili 54 posto od planiranih, a ne 23 posto kako je izneseno u pomenutom izvještaju CCI-a", saopćeno je iz Press službe KS.

"Precizni statistički podaci pokazuju da je u ovom periodu razmatrano 11 zakona od 16 planiranih, što procentualno izraženo iznosi 68 posto, četiri odluke od šest planiranih ili 66 posto, te 49 programa rada, izvještaja, informacija i drugih akata od 95 planiranih, ili procentualno 51 posto. Napominjemo i da je u navedenom periodu Skupština razmatrala jedan Zakon koji je bio planiran u Programu rada za 2012., a u pitanju je Zakon o javnim skijalištima, dva programa rada, dva plana rada i jedan izvještaj, te naglašavamo da ovi podaci nisu obuhvaćeni u prethodno iznesenoj statistici. Skupština je također razmatrala još i tri prijedloga zakona, četiri nacrta zakona, 149 odluka i 21 ostali akt, a koji nisu predviđeni Programom rada", navodi se u saopćenju.