BiH
0

Kolegij Skupštine KS nije prihvatio prijedlog o hitnoj sjednici

FENA
Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo nije usvojio prijedlog poslanika SDUBiH i BPS-Sefer Halilović u Skupštini Kantona Sarajevo koji su zbog probijanja rokova za donošenje Nacrta bužeta tražili hitnu sjednicu Skupštine Kantona.

Zastupnica SDUBIH u Skupštini Kantona Mirjana Deak u izjavi Feni navela je da njihov prijedlog očekivano nije podržan od zastupnika SDA i Stranke za BiH, ali ni od zastupnika SDPBiH.

Obrazloženje za odbijanje prijedloga jeste da jedna takva sjednica ne bi riješila problem, za koji smatraju da je tehničke prirode.

-Zbog neprihvaćanja prijedloga naše dvije stranke zatražit će proces interpelacije ili smjenu vladajućih struktura i formiranje stručne vlade koja će u svojim redovima imati profesionalce, kazala je Mirjana Deak, zastupnica SDUBiH u Skupštini KS-a.

Inače, budžet kasni jer je Ministarstvo finansija KS-a izradilo radnu verziju Nacrta budžeta, i optužilo kantonalnog premijera da je neovisno od njih on napravio svoj nacrt, što je premijer Besim Mehmedić kasnije negirao i kazao da je Vlada KS-a prihvatila samo njegove primjedbe na radnu verziju Nacrta te da on nije usvojio nikakav nacrt.

Kako je ministar finansija Muhamed Kozadra kazao jučer Feni zbog ovih peripetija Nacrt budžeta moći će biti dostavljen tek u ponedjeljak. A sjednica o budžetu može se održati tek 12 dana nakon što ga Vlada usvoji.