BiH
32

Koldžo posjetio Hram Preobraženja Gospodnjeg: Nadležni će otkriti krivca za požar

FENA
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Povodom jutrošnjeg požara u skladišnom prostoru Hrama Preobraženja Gospodnjeg u Sarajevu, načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo sastao se s parohom dolačkim Čedomirom Đelmom želeći da se u razgovor s njim i obilasku lica mjesta upozna s detaljima ovog događaja.

Prema Koldžinim riječima, paroh ne želi špekulirati o uzrocima požara već smatra da treba sačekati kompletiranje istrage.

To je i stav načelnika koji ističe da se napadi na vjerske objekte, čiji motiv bi bila međunacionalna mržnja, nisu događali u Novom Sarajevu ni za vrijeme rata. Međutim, za Koldžu je svaki napad na vjerske i druge objekte, bio s nacionalnim predznakom ili ne, vandalizam.

Proteklih godina je bilo nekoliko pokušaja vandalizma s koristoljubivim namjerama, zbog čega je Općina u kompleksu Hrama Preobraženja Gospodnjeg finansirala postavljanje video nadzora i rasvjete radi predupređenja takvih dešavanja, rekao je Koldžo.

"Apsolutno vjerujem u institucije sistema, MUP Kantona Sarajevo, kao i Tužilaštvo, da će profesionalno provesti istragu i otkriti pravu istinu. Nadamo se da će im videonadzor pomoći u tome", riječi su Nedžada Koldže.

Hram Preobraženja Gospodnjeg, odnosno parohija jedna je od onih s kojima Općina Novo Sarajevo ima dugogodišnju uspješnu suradnju, kao i sa svim vjerskim zajednicama i crkvama, ističe načelnik i dodaje da ova općina svake godine tradicionalno finansira određene projekte svih vjerskih zajednica s ciljem produbljivanja multietničkog razumijevanja i suradnje.

Prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova Sarajevskog kantona, do požara u skladištu Hrama Preobraženja Gospodnjeg došlo je jutros u 8.10 sati, a ugašen je u 8.25.

Nije povrijeđena nijedna osoba već je pričinjena materijalna šteta, manja prema nezvaničnim procjenama.

Iz policije nisu mogli govoriti o uzrocima već su napomenuli da će uslijediti nalaz vještaka protivpožarne zaštite.