BiH
560

Kojović: Želja nam je da zakon o porijeklu imovine u KS bude usvojen

FENA
Prijedlog zakona o prijavljivanju, utvrđivanju porijekla i kontroli imovine izabranih i imenovanih dužnosnika, nosilaca izvršnih funkcija i savjetnika u Kantonu Sarajevo povučen je sa dnevnog reda sjednice Skupštine KS zato što su nekoliko sati prije sjednice dostavljene neke primjedbe

"Neke su možda opravdane, neke ne", kazao je Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Skupštini KS i predlagač ovog zakona.

Pojasnio je da je prijedlog prošao neuobičajeno dugu proceduru i da je usvojen u formi nacrta početkom juna ove godine, da je taj nacrt poslan svim relevantnim institucijama, te da su organizirane i dvije javne rasprave za nevladine organizacije koje se bave problematikom korupcije i kriminala.

U tom periodu, naveo je Kojović, niko od spomenutih nije stavio niti jednu primjedbu niti je bilo prijedloga da nešto treba mijenjati.

"Ali nekoliko dana prije sjednice, iz razgovora sa Vladom KS i predstavnicima skupštinskih klubova zaključili smo da zakon neće dobiti podršku. Odlučili smo da povučemo prijedlog zakona, da učinimo još jedan napor i uvažimo neke prihvatljive primjedbe jer nam je, prije svega, želja da ovaj zakon bude usvojen i da stupi na snagu", naglasio je Kojović.

Očekuje da će se dorađeni prijedlog zakona naći za novembarskoj sjednici i da će ga većina zastupnika podržati.

Također na sjednici Skupštine KS koja je održana 19. oktobra, nije prošao ni Nacrt zakona o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koji je pripremila Naša stranka.

Kojović ističe da ne postoji racionalno objašnjenje za odbijanje prijedloga ovog zakona u nacrtu, ali da nacrt svakog pa i ovog zakona služi samo kao osnova za javnu raspravu u koju bi bili uključeni eksperti, institucije i građani.

"Generalno, mi predlažući zakone plivamo uzvodno jer ljudi u Vladi nas doživljavaju kao konkurenciju i smatraju da su jedino oni ovlašteni i sposobni predlagati zakonska rješenja", smatra Kojović.