BiH
24

Kojović: Trump je od politike napravio reality show

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Pratio sam kao novinar Reutersa sve izborne kampanje u SAD-u od 1996. do 2008. i uprkos tome nisam sasvim u stanju da shvatim kako je osoba poput Donalda Trumpa došla u situaciju da bude relevantan kandidat, izjavio je za Fenu Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke koji je kao novinar više godina živio i radio u Sjedinjenim Američkim Državama.
  • Možda dio odgovora leži u tvrdnji da je on uspio i od politike i od političke kampanje napraviti reality show, kabare, u kojem je apelirajući na strahove i najniže nagone ljudi dobio nevjerovatnu podršku - kazao je Kojović.

S druge strane, navodi, demokrati su ponudili kandidata koji je problematičan iz više razloga.

"Ipak, nadam se da će konačni rezultati pokazati da velika, ubjedljiva većina Amerikanaca ima dovoljno zrelosti i snage da proguta sve mane Hillary Clinton i sačuva i Ameriku i svijet od opasne neizvjesnosti Trumpa u Bijeloj kući", rekao je Kojović.

S obzirom na to da dio javnosti u BiH s posebnim interesiranjem prati američke izbore, s percepcijom da od strukture i ideologije američke administracije ovisi i stav spram BiH, Kojović je upitan koliko u tome ima istine.

"Naravno da ima, i to nije slučaj samo kod nas u BiH nego i u cijelom svijetu. Svijet, generalno, očekuje od SAD-a odgovore i reakcije na krize ali i na nadanja, jer Amerika se u mnogim dijelovima svijeta još doživljava onako kako su je opisivali njeni osnivači; posljednja i najbolja nada", rekao je Predrag Kojović za Fenu.