BiH
0

Kojović: Promjenama Ustava FBiH doprinijeti postizanju ravnopravnosti građana FBiH

FENA
Peđa Kojović (Arhiv/Klix.ba)
Peđa Kojović (Arhiv/Klix.ba)
U narednom četverogodišnjem mandatu Dom naroda Federalnog parlamenta treba se posvetiti promjenama Ustava FBiH, koji će doprinijeti postizanju ravnopravnosti građana i naroda na cijeloj teritoriji BiH.

Ovo je danas izjavio za Fenu delegat iz reda srpskog naroda u Domu naroda Federalnog parlamenta Predrag Kojović (Naša stranka) komentirajući činjenicu da će kandidat za potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, Milan Dunović iz Demokratske fronte, biti izabran bez većinske podrške članova Kluba Srba.

Naime, po dosadašnjem razvoju situacije, Dunović bi trebao podršku za kandidaturu, od ukupno 13 delegata u Klubu Srba, od šest delegata SDP-a i jednog delegata Demokratske fronte.

Procedura koja je propisana Ustavom, zakonom i Poslovnikom Doma naroda ne zahtijeva da lista za predsjednika i dva potpredsjednika FBiH dobije većinsku podršku u klubovima naroda, pa čak ni natpolovičnu većinu u Domu naroda.

"Predstavnički dom, koji se formira direktnim izborom građana i ima snažniji legitimitet, ima pravo svojom ponovljenom odlukom prevazići nedostatak te podrške. Namjera ustavotvorca očigledno je i bila da omogući prevazilaženje blokade koje bi zbog načina na koji se formira i djeluje Dom naroda mogle nastati u izboru izvršne vlasti", rekao je Kojović.

Gledano iz te perspektive, ističe da se ovakvo ustavno rješenje u ovoj konkretnoj situaciji pokazalo kao efikasno, ali je s druge strane, kaže, još jednom pokazalo da je „naš ustavni sistem od one vrste koja se, ukoliko se želimo približiti EU, mora hitno i radikalno mijenjati“.

Te promjene, smatra, moraju ići u pravcu koji svako odstupanje od liberalne demokratije mora temeljito argumentovati.

"Umjesto kozmetičkog popravljanja neefikasnog, ekonomski neodrživog, labirintskog, sistema etnokratije novi sistem bi trebao biti na sljedećim postulatima: državna administracija treba, odnosno, mora, reflektovati etničku, spolnu, starosnu i geografsku strukturu stanovništva za koje radi - uključujući i korektivni mehanizam u korist manjina", kazao je Kojović.

Kao drugi postulat navodi da je potrebno precizno odvojiti etnički neutralne odluke vlade i prijedloge zakonske regulative od one koja se referiše na kolektivna, pa i etnička prava, i koja može biti predmetom zaštite vitalnog interesa.

Sistem baziran na ovim aksiomima, naglašava, da bi bio ne samo daleko ekonomičniji i usklađeniji s međunarodnom praksom nego i daleko efikasniji način za postizanje i očuvanje ravnopravnosti građana i naroda na cijeloj teritoriji BiH.

"Nadam se da će ovaj mandat Doma naroda FBiH biti isključivo posvećen traganju za ustavnim rješenjima na tom tragu", kazao je u izjavi za Fenu Predrag Kojović, delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta.