BiH
3

Kojović izrazio nezadovoljstvo povećanjem plaća, poslanici ga optužili za populizam

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Na početku četvrte hitne sjednice Skupštine KS Peđa Kojović, poslanik Naše stranke, izrazio je svoje nezadovoljstvo zbog povećanja plaća poslanicima Skupštine za 700 KM. Njegovi stavovi naišli su na oštre reakcije drugih poslanika.

"Ova odluka samo povećava javnu potrošnju. Zbog toga se zadužujemo kod MMF-a", rekao je Kojović dodavši kako odgovornost snose svi članovi Skupštine.

Replicirao je Kemal Ademović koji je Kojovića optužio za nemoralnost.

"U potpunosti se slažem da svaka vrsta povećanja plaća u ovim vremenima nije moralna, ali poslanik Kojović kojem je ova naša kantonalna plaća bila mala otišao na federalnu plaću i potpuno je nemoralno da nam morališe neko takav. Vi ste svjesno svojim gestom pokazali principe morala", rekao je Ademović.

Poslanik Kojović je odgovorio kako je uradio sve prema zakonu te kako je u Domu naroda PS FBiH pokrenuo inicijativu da se ovaj dom ukine zbog toga što, kako je rekao, opterećuje budžet i da se njegove ovlasti prenese na Predstavnički dom.

"Upozorit ću vas i na to da sam se bezbroj puta protivio kupovanju automobila i vraćanju na stare naknade", dodao je Kojović.

Poslanik Dino Konaković optužio je Kojovića kako je dao populističku izjavu medijima zbog koje se digla prašina.

"Hoću da vjerujem da kolega Kojović nije razmišljao o tome šta će izjava, populistička potpuno, neracionalna, u najvećem dijelu neistinita, bez ikakvog obrazloženja izazvati u javnosti. Njegov populizam je nešto što je konstanta. Ovdje se poziva na vitalni nacionalni interes kada je u pitanju Zakon o izvršenju budžeta. Kolega je dezavujisao javnost oko bitnih stavki: Zbog čega je donešen taj zakon, znate li vi ljudi? Zbog čega smo osnovicu izjednačili s federalnom? Znate li koliko smo miliona KM proteklih godina plaćali ljudima koji nas tuže, da mi po tom Zakonu pripadamo grupi ljudi koja je sa kamatama uneredila ovaj kanton i uneredila bi ga u narednim godinama", rekao je Konaković.

Nakon žustre rasprave, poslanici su prešli na prijedloge dnevnog reda hitne sjednice.