BiH
7

Kojović: Ekspertna vlada u Sarajevu nije pitanje političkog ukusa, nego opstanka

FENA
Predrag Kojović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predrag Kojović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Ja ne vjerujem da postoji bolji primjer od Vlade Kantona Sarajevo koji tako očigledno pokazuje zašto stranke koje su svojom vlašću proizvele sadašnju katastrofalnu socijalno- ekonomsku situaciju mogu iz nje izbaviti. Ovo je izjavio Predrag Kojović, poslanik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, a povodom najnovijih događanja sa parlamentarnom većinom u Kantonu Sarajevo.

Podsjećanja radi, poslanik Socijaldemokratske unije Mujo Hošić jučer je najavio kako se više neće konsultirati sa stranačkim organima prozvavši lidere sarajevskog kantonalnog ogranka za pokroviteljstvo korupcije. Emir Zlatar i Miro Lazović, prozvani članovi Predsjedništva SDU odbacili su Hošićeve navode i pozvali ga da vrati skupštinski mandat. Predsjedništvo stranke je, nadalje, na sjednici održanoj u sali Gradskog vijeća a ne u stranačkim prostorijama, pokrenulo proceduru za brisanjem Hošića iz stranačke evidencije. S druge strane, predsjednik SDU-a Nermin Pećanac, koji nije prisustvovao sjednici Predsjedništva, u saopćenju je iznio kako "razumije Hošićeve motive", te da "dijeli njegovo mišljenje da su pojedinci iz rukovodstva SDU više nego povlađivački nastrojeni prema parlamentarnoj većini u KS", a da "motivi takvog njihovog ponašanja vjerovatno leže u privilegijama vlasti koje su im omogućili pojedinci iz parlamentarne većine". Sve u svemu, ukoliko Hošić ne bude podržavao ovu vladu, ona gubi većinsku podršku.

Kojović povodom svih ovih dešavanja smatra kako ova, kao i sve druge vlade u kojima učestvuju "velike stranke" su dobre jedino u nepotizmu, ličnom i stranačkom egoizmu i zloupotrebi javnih novaca i dobara.

"Ono što je potrebno je budžetska i komunalna konsolidacija, smanjenje javne potrošnje i pronalaženje stimulansa za privredu. Taj posao mogu uraditi samo moralni ljudi, koji su eksperti u svojim oblastima i oslobođeni uskopartijskih interesa. To je ono na šta smo mi mislili kada smo prije godinu dana predlagali formiranje ekspertne vlade. Sadašnja vlada, predvođena Strankom demokratske akcije ovaj kanton vodi u ekonomsku propast i moguće je da ćemo prije udariti u dno nego dočekati nove izbore. Formiranje ekspertne vlade u KS za racionalne ljude više nije pitanje političkog ukusa nego pitanje opstanka", kazao je Predrag Kojoović, poslanik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo.

Podsjetimo, nakon majskih sindikalnih prosvjeda ministar obrazovanja i kulture Kantona Sarajevo Damir Marjanović podnio je neopozivu ostavku ali Skuptšina do danas nije se očitovala o ovome tako da je on i dalje član Vlade, baš kao i ministri unutarnjih poslova Pećanac i prostornog uređenja Zlatko Petrović, koji su u aprilu podnijeli ostavke nakon, kako je Pećanac rekao "demonstracije primitivizma", iako su detalji javnosti ostali uskraćeni.