BiH
54

Kojović: Bilo bi moralno da SDP i SDA predlože mandatara nove Vlade KS

FENA
Peđa Kojović (Foto: Klix.ba)
Peđa Kojović (Foto: Klix.ba)
U ovom momentu nam se čini da niko nije spreman, pa ni SDA i SDP, predložiti mandatara nove Vlade KS-a, mada bi to, s obzirom na to da su upravljali ovim kantonom u najdužem periodu, bilo moralno i očekivati je da preuzmu odgovornost do kraja mandata, kazao je medijima skupštinski zastupnik Peđa Kojović (Naša stranka) u pauzi zasjedanja Skupštine KS-a.

Smatra da su protesti od 7. februara "razdrmali" vlast, ali također ocjenjuje da čelnici Kantona Sarajevo imaju osjećaj da je najgore prošlo, te više ne osjećaju pritisak demonstracija i plenuma zbog malog broja građana koji u njima učestvuju.

"Misle da imaju situaciju pod kontrolom i da će se odlučiti za održavanje stand-bya s jako lošim budžetom koji de facto traje do oktobra, a koji će Kanton Sarajevo dovesti u još goru situaciju za vlast koja će doći u oktobru. Ne vidim spremnost u Skupštini KS-a da se zaista ozbiljno shvati poruka odaslana s plenuma i demonstracija te da se stranačke i lične stvari ostave ustranu i da se bar ovih pet mjeseci pokuša uraditi nešto da bismo ušli koliko-toliko mirno u oktobarsku izbornu luku", kazao je on.

Kojović podsjeća da je Naša sranka predlagala formiranje ekspertne vlade krajem 2012. te u aprilu 2013. godine, smatrajući da još postoje resursi koji bi omogućili takvoj vlasti da uđe u suštinske reforme sistema.

"Vlada koja je pred nama nazvala je sama sebe ekspertnom, ali to je očigledno jako rastezljiv termin", ocijenio je.