Sastanak finansijskog sektora
0

Kojom strategijom do stand-by aranžmana?

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Nakon sastanka s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda u Beču, bh. ministri vratili su se praznih ruku. Kako naša država nije ispoštovala sve tačke sporazuma na koje se obavezala da bi joj bio odobren stand-by aranžman, MMF je na zahtjeve odgovorio odrično. Novu šansu treba tražiti u septembru, istaknuto je.

Ministar finansija i trezora BiH Dragan Vrankić pozvao je predstavnike finansijskog sektora u našoj zemlji na sastanak koji će se u zgradi institucija BiH održati danas popodne.

Poziv na sastanak dobili su guverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, entitetski ministri finansija Vjekoslav Bevanda i Aleksandar Džombić, direktori entitetskih agencija za bankarstvo Zlatko Barš i Slavica Injac, te predstavnici Udruženja banaka u BiH, saopšteno je iz Ministarstva financija i trezora BiH. Očekuje se predstavljanje strategije koja će pokazati put prema stand-by aranžmanu.

Jedan od razloga zašto je potpisivanje paketa pomoći od 1,2 milijarde eura otkazano je izmjena interventnog zakona, odnosno izlazak Vlade FBiH u susret RVI populaciji i porodicama poginulih boraca koji su izuzeti od umanjivanja primanja u okviru sveobuhvatne štednje.

MMF je pokazao kako pristaje samo na ono što je prethodno dogovoreno, a ministar finansija Vjekoslav Bevanda potvrdio je kako su iz ove finansijske institucije poručili da novi razgovori mogu početi samo ako se sve uradi po planu.

Suvišni izdaci Federacije BiH najveći su problem, pošto je Republika Srpska ispunila zacrtano. Federacija stoga mora ponovo ući u rebalans budžeta jer će, kako je istakao pomoćnik federalnog ministra finansija Emir Silajdžić, do kraja godine nedostajati 460 miliona KM prihoda na nivou FBiH, kantona, općina i tri vanbudžetska fonda.

Nakon konsultacija vladajućih stranaka u ovom entitetu i ministra Bevande, premijer Mustafa Mujezinović za danas je najavio vanrednu press konferenciju.