Najveće kazne u historiji Suda BiH
672

Kojić, Kos, Goronja i Golijan dobili ukupno 142 godine zatvora

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Sud BiH osudio je Franca Kosa, Stanka Kojića, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju na ukupno 142 godine zatvora za zločin protiv čovječnosti na području Srebrenice u julu 1995. godine. Stanko Kojić osuđen je na 43, Franc Kos i Zoran Goronja na po 40, a Vlastimir Golijan na 19 godina zatvora, javlja BIRN.

"Oni su, kao pripadnici Desetog diverzantskog odreda pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) 16. jula 1995. strijeljali grupu od oko 800 muškaraca na Branjevu (općina Zvornik)", navodi se u prvostepenoj presudi.

Pravnu kvalifikaciju genocid, koju je Tužilaštvo BiH na teret stavilo četvorici optuženih, Sudsko vijeće nije prihvatilo, jer je ocijenilo da Optužba nije dokazala da su oni imali genocidnu namjeru.

"Vijeće je na temelju provedenih dokaza zaključilo da su počinili zločin protiv čovječnosti. Oni nisu mogli biti proglašeni krivima ni za pomaganje u genocidu”, kazala je Mira Smajlović, predsjedavajuća Sudskog vijeća, obrazlažući presudu.

Obrazlažući kazne, Vijeće je navelo da je kazna Golijanu manja, jer je “u rat otišao kao maloljetno lice”, a u vrijeme počinjenja djela nije imao navršenu 21 godinu.

“Vijeće je uzelo u obzir da je Franc Kos svojim svjedočenjem dao neke do tada nepoznate činjenice i izrazio kajanje. Međutim, on je predvodio grupu koja je strijeljala, pa se osuđuje na 40 godina dugotrajnog zatvora”, rekla je Smajlović.

Sudsko vijeće je kazalo kako je za Kojića uzelo u obzir da je ovjeravao muškarce na način koji je za njih predstavljao mučenje, te da se hvalio brojem ubijenih na Branjevu.

“Goronja jeste učestvovao u strijeljanju, ali prema iskazima svjedoka, u jednom trenutku je napustio mjesto strijeljanja, pa mu se, umjesto maksimalne kazne, izriče kazna od 40 godina dugotrajnog zatvora”, rekla je predsjedavajuća Smajlović.

Obrazlažući presudu, Sudsko vijeće je kazalo da su Odbrane tokom dokaznog postupka pokušale dokazati da su se optuženi usprotivili strijeljanju grupe muškaraca na Branjevu, ali da te tvrdnje nisu potkrijepljene dokazima.

“Optuženi su likvidacije vršili hladnokrvno, a u toku pogubljenja su pravili pauzu da jedu i piju pivo na livadi punoj leševa, dok su drugi muškarci čekali da budu strijeljani”, rekla je Smajlović, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Vijeće je utvrdilo da su Kos i Kojić strijeljane muškarce ovjeravali metkom u glavu.

"Čini se gotovo nemoguće zamisliti prizor kada se muškarci izvode iz autobusa na livadu gdje se već nalaze tijela ubijenih”, kazala je Smajlović obrazlažući presudu.

Vijeće je također zaključilo da su pripadnici Desetog diverzantskog odreda učestvovali i u napadu na Srebrenicu, prije događaja na Vojnoj ekonomiji Branjevo, i to dva puta.

“Pripadnici odreda su 11. jula 1995. godine ušli u Srebrenicu sa komandantom Miloradom Pelemišem i drugim oficirima, gdje su pretresali kuće i upućivali stanoviništvo prema Potočarima. Tada je jedan pripadnik Odreda zaklao jednu osobu po naredbi Milorada Pelemiša”, rekla je Smajlović.

Oštećeni su sa imovinskopravnim zahtjevima upućeni na parnice.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Apelacionom vijeću Suda BiH.