Upozorenje potrošačima u BiH
9

Koji svjetlosni lanci donose rizik od strujnog udara

Klix.ba
Jedan od opasnih proizvoda
Jedan od opasnih proizvoda
Agencija za nadzor nad tržištem BiH i tržišne inspekcije Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH su završile zajednički projekt nadzora električnih svjetlosnih lanaca.

Ovo je treći projekt nadzora električnih proizvoda obuhvaćenih Naredbom o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica (Službeni glasnik BiH, broj 98/09) koji su Agencija i nadležne inspekcije sprovele u 2012. godini.

Cilj je bio utvrditi da li su svjetlosni lanci, koji su na tržištu Bosne i Hercegovine, sigurni za korištenje. Projekt je proveden u decembru 2012. godine, s obzirom na to da je to period kada se ovi proizvodi najviše nalaze na našem tržištu i kada ih potrošači koriste za obilježavanje božićnih i novogodišnjih praznika.

U toku provedbe projekta obavljeno je 18 inspekcijskih kontrola u kojima je kontrolisano 13 različitih tipova svjetlosnih lanaca. Inspektori su odabrali 12 uzoraka za laboratorijsko ispitivanje, nakon čega je utvrđeno da 9 uzoraka (75 posto) ne ispunjava sigurnosne zahtjeve Naredbe o električnoj opremi namijenjenoj za upotrebu unutar određenih naponskih granica te da za potrošače predstavljaju rizik od strujnog udara.

Nadležni inspekcijski organi su za sve proizvode kod kojih nije bilo moguće otkloniti neusklađenosti, naložili mjere povlačenja s tržišta te obavještavanja potrošača o rizicima i načinu povrata spornih proizvoda. Detaljne informacije o rezultatima ovog projekta su dostupne ovdje.