Magistralni put M 17
0

Kod Žepča dva sudara u 30 minuta

FENA
Na području općine Žepče na magistralnom putu M-17 (u Brezovom polju i na ulazu u grad) u zadnjih pola sata dogodile su se dvije saobraćajne nesreće, pa se na ovim lokalitetima saobraćaj odvija naizmjenično - jednom trakom.

Prema prikupljenim podacima, saobraćaj se danas na većini putnih pravaca u BiH odvija nesmetano, bez vanrednih ograničenja. U večernjim satima očekuje se pojačana frekvencija vozila, posebno na putnim pravcima od juga prema unutrašnjosti.

Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi na kolovozu i gdje je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja.

Sanacioni radovi aktuelni su na magistralnom putu M-17 Konjic - Mostar, a radi se na dionici Ostrožac - Jablanica - Aleksin Han, kao i na obilaznici Mostara. Na mjestima izvođenja radova saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu M-16.4 Bugojno - Rostovo u terminu od 08.00 do 18.00 sati, na nekoliko lokaliteta izvode se sanacioni radovi, te je na tim dionicama (po potrebi izvođača) saobraćaj reguliran semaforima i odvija se jednom trakom.

Na magistralnom putu M-4.2 Cazin - Velika Kladuša, zbog izvođenja radova, do kraja ovog mjeseca saobraćaj se obustavlja u terminu od 07.00 do 22.00 sata. Za vrijeme obustave vozila se preusmjeravaju na alternativni pravac (R - 403b).

Na graničnom prijelazu Bosanska Gradiška na izlazu iz BiH čeka se dvadesetak minuta, dok su na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja, zasad, kraća.

Na GP Brčko - Gunja dozvoljen je dvosmjerni promet vozilima mase do devet tona (na mostu preko rijeke Save), a kontrolirani jednosmijerni promet sredinom mosta vozilima do 40 tona, s tim da razmak između vozila bude minimalno 35 metara. Najveća dopuštena brzina kretanja vozila mostom Brčko - Gunja ograničena je na 40 km/h.

SARAJEVO:

  • Danas će se u vremenu od 17.00 do 20.00 sati održati biciklistička trka "Giro di Sarajevo 2" , zbog čega će doći do obustave saobraćaja u ulicama na području Kantona Sarajevo (Hrasnička cesta, Rustempašina, Sarajevska cesta, Bulevar Meše Selimovića, Zmaja od Bosne, Hiseta, Obala Kulina Bana, Telali, Mula Mustafe Bašeskije, Maršala Tita, Vrbanja i Vilsonovo šetalište).

  • Zbog sanacije mosta (natputnjaka) Ilidža - Energoinvest saobraćaj je preusmjeren na novoizgrađenu obilaznicu (iz pravca Blažuja kad se vozi brzom cestom), a ostala preusmjeravanja su regulirana prometnom signalizaciijom (iz pravca Sarajeva, zatvorena je krajnja lijeva traka, a iz pravca Ilidže sav saobraćaj je preusmjeren na kružni tok).

  • Još danas je zbog radova na izgradnji saobraćajnice Sjeverna longitudinala izmijenjen režim odvijanja saobraćaja u ulicama Halida Kajtaza i Kranjčevića. Na snazi će biti obustava saobraćaja u ulici Halida Kajtaza, od raskrsnice s ulicom Kranjčevića do izlaza s platoa Željezničke stanice - Halida Kajtaza. Ulica Kranjčevća bit će zatvorena od raskrsnice s ulicom H. Kajtaza do raskrsnice s ulicom Tešanjska.

  • Zbog radova na distributivnoj mreži, izmjenjen je režim odvijanja saobraćaja u ulici Dobojska. Najavljeno je da će radovi trajati do 25.07.

  • Do kraja mjeseca izvode se radovi u ulici Antuna Hangija, zbog čega se u terminu od 08.00 do 16.00 sati saobraćaj odvija samo u jednoj traci.

  • Zbog polaganja završnog sloja asfalta do 19.07. u terminu od 08.00 do 17.00 sati, obustavlja se saobraćaj u ul. Hadži - Beširova na dijelu od raskrsnice s ulicom Zaima Šarca do raskrsnice s ulicom Himze Polovine.

RADOVI

MAGISTRALNI PUTEVI: M-1.8

  • Tuzla - Orašje - deminiranje na lokalitetu Dusine (općina Orašje) od 07.00 do 15.00 sati. M-5
  • u Bihaću u toku radovi na rekonstrukciji mosta preko rijeke Une, zbog čega je most zatvoren, a saobraćaj preusmjeren na Bakšaiški most.
  • Kaonik - Blažuj sanacija mosta u mjestu Gromiljak, saobraća se jednom trakom. M-14.1
  • Bosanska Dubica - Bosanska Gradiška (u mjestu Gornja Čatrnja), zbog izgradnje nadvožnjaka, obustavljen saobraćaj i preusmjeren na novoizgrađenu obilaznicu. M-16.4 Novi Travnik - Bugojno - zabrana za teretna vozila iznad 7,5 tona. M-17
  • Nemila - Žepče - sanacija kolovoza, saobraćaj reguliran privremenom saobraćajnom signalizacijom. M-17.2
  • Šešlije - Derventa - u mjestu Modran u toku su sanacioni radovi u dužini od 200 m, jedna traka u funkciji. M-18
  • Olovo - Kladanj - izgradnja mostova i tunela "Kladušnica", "Stupčanica" i "Bjelava", od 08.00 do 18.00 sati povremene obustave u trajanju od 10 do 15 minuta.
  • Brod na Drini - Šćepan Polje - zabrana za teretna vozila iznad 12 tona. M-19 Drinjača - Zvornik - u terminu od 06.00 do 22.00 sata izvode se radovi u tunelima Zvornik 1 i 2 - povremene kraće obustave saobraćaja. M-20 Gacko - Tjentište - na prijevoju Čemerno zabrana kretanja za teretna vozila s prikolicom i šlepere.Također, u toku je sanacija tri tunela "Vratar" u terminu od 07.00 do 17.00 sati - saobraća se jednom trakom, uz moguće polusatne obustave.

REGIONALNI PUTEVI: R - 412 do 19.08. saobraćaj se obustavlja na dionici puta Crna Rijeka - Mrkonjić-Grad. Putnički saobraćaj i autobusi su preusmjereni kroz urbani dio grada, a teretni saobraćaj na Mrkonjić- Grad - Čađavica - Banja Luka i Mrkonjić-Grad - Jajce. R - 445 Semizovac - Ilijaš, sanacija mosta "Malešići" i dijela regionalne ceste R - 445 s obje strane mosta

PUTNE INFORMACIJE: SLOVENIJA: Na autocestama cestarina za vozila do 3,5t naplaćuje se putem tri tipa vinjeta (sedmična 15 €, mjesečna 30 € i godišnja 95 €). CRNA GORA: Na ulazu u Crnu Goru plaća se Eko taksa: 1.motorna vozila za prevoz putnika, koja, pored sjedišta vozača, imaju najviše još osam sjedišta (kategorija M1) - 10 € 2.motorna vozila za prevoz putnika koja, pored sjedišta vozača, imaju više od osam sjedišta i čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 5t (kategorija M2) – 30 € 3. motorna vozila za prevoz putnika koja, pored sjedišta vozača, imaju više od osam sjedišta i čija je najveća dozvoljena masa veća od 5t (kategorija M3) - 50€ 4. motorna vozila za prevoz tereta čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3,5t(kategorija N1) - 80€ 5. motorna vozila za prevoz tereta čija najveća dozvoljena masa veća od 3,5t, ali nije veća od 12t (kategorija N2) - 100€ 6.motorna vozila za prevoz tereta čija je najveća dozvoljena masa veća od 12t (kategorija N3) - 150€

Danas je, u terminu od 15.00 do 20.00 sati, na snazi zabrana kretanja teretnim vozilima preko pet tona najveće dozvoljene mase na putnim pravcima: Virpazar - Petrovac, Bar - Petrovac i Podgorica - Budva.

HRVATSKA: Za vrijeme ljetnog računanja vremena nisu obavezna upaljena svjetla.

Zabrana prometovanja za teretna motorna vozila iznad 7,5 tona na snazi je do večeras do 23 sata na važnijim državnim cestama. Zabrane nema na autocestama, kao i na Ličkoj magistrali (D 1).

HRVATSKA, SRBIJA i CRNA GORA: Prelazak granice moguć s ličnom kartom, a djeca obavezno moraju imati pasoš, saopćeno je iz IC BiHAMK-a.