Borka Rudić
0

"Kod nas se i ne krije povezanost vlasnika medija i politike"

Razgovarala: E. Gorinjac
Borka Rudić
Borka Rudić
Linija za pomoć novinarima je između 3. maja 2010. i istog datuma ove godine, na Svjetski dana slobode medija, registrovala 50 slučajeva kršenja prava na slobodu izražavanja i drugih novinarskih prava, a prije svega prava koja proističu iz radnog odnasa novinara, te drugih prava, kazala je za Sarajevo-x.com Borka Rudić, generalni sekretar Udruženja "Bh. novinari".

Jednim od najvećih problema u BiH u Udruženju "Bh novinari" smatraju političke pritiske na novinare i medije koji se reflektuju kroz uticaje na uredničku politiku preko vlasnika.

"Kod nas se uopće ne skriva povezanost vlasnika medija i politike. Imamo takav slučaj u Republici Srpskoj u slučaju Željka Kopanje, vlasnika 'Nezavisnih novina' i 'Glasa Srpske' sa SNSD-om, imamo povezanost direktora i urednika javnih servisa sa određenim političkim strankama i političkim lobijima. Takav je slučaj sa RTRS-om i Federalnom televizijom. RTRS je javni medij koji je u direktnoj službi SNSD-a, a FTV direktno radi za SDP. Dakle, imamo direktan utjecaj politike na uredničke politike, a s druge strane imamo vrlo nezavidan položaj novinara koji su neadekvatno plaćeni i većina njih ne prima redovno plaće, mogu se smjenjivati onako kako odgovara urednicima i direktorima, a vi nemate adekvatne državne mehanizme koji sankcioniraju takvo ponašanje", kazala je Rudić.

U udruženju smatraju da je situacija u novinarstvu izuzetno teška i da se svake godine suočavamo sve više s urušavanjem novinarskog digniteta i općenito novinarske profesije. Precizni podaci o prosječnim novinarskim plaćama ne postoje, ali su vrlo često daleko ispod onoga što bi se očekivalo za takvo radno mjesto.

"Kod nas su plaće novinara regulirane na dva načina, jedan je u RS-u, a drugi u FBiH. Prema sadašnjim informacijama negdje oko 130 maraka je osnovna vrijednost koeficijenta, odnosno novinarskog rada u RS-u, dok je u FBiH nešto niža i iznosi oko 95 maraka. Ako sada pomnožite tu vrijednost sa koeficijentom sedam onda možete otprilike znati kolika bi bila ta novinarska plaća u BiH. Nažalost veliki broj vlasnika medija ne poštuje te najniže plaće koje su prihvaćene od strane medijskih sindikata u jednom i drugom entitetu. Tako da sada imate lokalne medije gdje novinari primaju po 300 KM i to neredovno, i s druge strane imate medije gdje su novinari plaćeni i po 2.500, pa i 3.000 maraka. Tu mislim na novinare sa više iskustva i na one koji važe za 'zvijezde' u BiH. Plaće su vrlo nejednake i u najtežoj situaciji su naše kolege u lokalnim medijima", istakla je Rudić za Sarajevo-x.com.