Žarko Papić
0

"Kod nas nema stranaka, već politički zasnovanih interesnih grupa"

Sarajevo-x.com
Žarko Papić
Žarko Papić
Analitičar i jedan od najboljih poznavalaca balkanske političke scene dr. Žarko Papić ocjenjuje žalosnom činjenicu da i 15 godina poslije rata i dalje funkcioniše etnički baziran politički sistem u kojem stranke ne idu ka ispunjavanju svojih programskih ciljeva ili rješavanju glavnih problema građana, nego je glavni motiv da se dobije prostor za svoj tajkunski krug.

"U ovim novim koalicijama potpuno se zaboravilo npr. da je HDZ-ov ministar finansija bio krivično gonjen zato što je Lijanovićima, koji su tada bili HDZ-ovi tajkuni, omogućio da izbjegavanjem carine oštete budžet za 30 miliona maraka. S druge strane, riječ je o nesreći tranzicije u kojoj se politička moć koristi da dodjeljivanje ugovora o privatizaciji i za kadrovsku distribuciju tj. partijske okupacije javnih preduzeća. Vidjet ćete koji će sad tu biti lom oko velikih javnih preduzeća – Elektroprivrede, Telekoma i sl. Stranka za BiH će gubiti pozicije, a SDA i SDP će napraviti novu diobu. Poenta je u tome što kod nas nema političkih partija u pravom smislu riječi, postoje politički zasnovane interesne grupe", kaže u intervjuu za Radio Fedracije, doktor Žarko Papić, direktor IBHI - međunarodne organizacije “Inicijativa za bolju i humaniju inkluziju”.

"Postoji problem hrvatske neravnopravnosti u BiH. I ranije su oni preglasavani, ali sada je to pitanje dobilo dimenzije koje ozbiljno počinju da prijete našoj zemlji . Naravno, ni jedna partija nema ekskluzivitet da predstavlja jedan narod, a najmanje to mogu HDZ jedan i drugi, jer ako je iko odgovoran i za neravnopravnost hrvatskog naroda, onda su to dva HDZ, kojima je milije bilo da muvaju nešto sa Hercegovačkom bankom npr. nego da ozbiljna pitanja rješavaju na ozbiljan način", ocjenjuje Papić i dodaje:

"Nije nebitno ko je za vas glasao, ali ima nešto još bitnije: Kad ste već izabrani, jeste li se ponašali kao predstavnik tog naroda? Može li iko reći da se Emil Vlajki ponaša kao pravi predstavnik Hrvata? Teško! Ali, moram reći da je jednako i sa ove druge, ozbiljnije strane, jer i u prvom mandatu Željko Komšić se nije ponašao kao predstavnik hrvatskog naroda. Nijednom nije bio u Mostaru, ne sjećam se da je bilo koji specifičan hrvatski interes zastupao, u njegovom mandatu je bilo više preglasavanja hrvatskih ministara na Vladi Federacije, a on nije o tome rekao ništa.

Nije se vodilo računa o tome i došli smo do čudne kontraproduktivnosti SDP-a kome je, eto, uspjelo da se ujedine dva HDZ-a. Pa apsurd je da Hrvatima postane bliža Banja Luka od Sarajeva. To su objektivne posljedice nečije pogrešne politike. Došlo je do nacionalne radikalizacije bh. Hrvata i hrvatski slučaj će dramatično zaoštriti mogućnosti blokada. Zvuči kao šala, ali šta ćemo ako sada hrvatske političke stranke zatraže kantonalno glasanje u Federalnom parlamentu", rekao je Žarko Papić u intervjuu za Federalni radio.