Stanislav Čađo
0

Kod elektroinstalacija u džamiji u Fazlagića Kuli primjetna improvizacija

FENA
Na sjednici Odbora za bezbjednost Narodne skupštine Republike Srpske održanoj danas u Banjoj Luci zaključeno je da su MUPRS-a i nadležno tužilaštvo profesionalno pristupili istrazi u vezi s požarom u džamiji u Fazlagića Kuli kod Gacka uoči praznika Kurban- bajrama.

Međutim, ni danas nije rečeno kada će biti poznati rezultati istrage.

Predsjednik ovog odbora Petar Đokić kazao je u izjavi novinarima da je, skupštinski Odbor za bezbjednost raspravljao o ovom događaju, jer želi „da spriječi bilo kakve političke manipulacije kojih je, nažalost, bilo u izjavama pojedinih zvaničnika u BiH, koji su unaprijed htjeli da prejudiciraju karakter ovog događaja i iskoriste ga da bi se i dalje njime politizovalo“.

Izraživši žaljenje što se požar dogodio noć uoči Kurban-bajrama, on je dodao da zbog toga ovaj događaj zaslužuje posebnu pažnju te da je potrebno javnost redovno informisati o preduzetim aktivnostima.

Entitetski ministar policije Stanislav Čađo, koji je prisustvovao sjednici Odbora, izrazio je žaljenje što je došlo do požara, ali nije osudio taj slučaj.

„Mnogi su tražili da osudim ovaj događaj, ali kako da to učinim kada još uvijek ne postoje ni indicije, a pogotovo dokazi o načinu izbijanja požara“, tvrdi Čađo.

Iznio je i stav da je „javnost suočena sa čitavim nizom špekulacija, kalkulacija, glasina i izmišnjotina, koje nemaju činjenične podloge“.

Čađo je, također, doveo u pitanju zakonitost izgradnje vjerskog objekta u Fazlagića Kuli.

„U ovom trenutku se može tvrditi da je sam objekat građen bez odgovarajuće prateće dokumentacije i da je površnim uvidom primjetan izvjestan stepen improvizacije, posebno kod elektroinstalacija“, tvrdi ministar unutrašnjih poslova RS-a.

On je rekao i da je MUPRS-a „odmah ozbiljno postupio u sprovođenju istrage, te da je policija brzo izašla na lice mjesta, obezbijedila ga, kao i da su blagovremeno stigle uviđajne ekipe trebinjske policije, kojima se tokom dana pridružio posebno formiran tim za uviđaj iz MUPRS-a“.

Kazao je još i da su s lica mjesta izuzeti brojni uzorci i u saradnji sa tužilaštvom na odgovarajući način upućeni u kriminalističko-tehnički centar policije RS-a, odakle će, u skladu sa potrebama, biti upućivani u specijalističke institucije.

On nije mogao da potvrdi kada će biti poznati rezultati istrage, jer, dodao, određene ekspertize zahtijevaju vrijeme.