BiH
0

Kod Bosanske Gradiške pronađena masovna grobnica, ali niko nije naredio uviđaj

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Više od deset dana čeka se na nadležne da narede uviđaj o pronađenoj masovnoj grobnici u selu Bistrica kod Bosanske Gradiške.

Pretpostavlja se da su u pitanju posmrtni ostaci Jevreja iz Drugog svjetskog rata.

Iako zvuči nevjerovatno, još nije stigla sudska naredba da se obavi uviđaj i počne ekshumacija tijela u ovoj masovnoj grobnici.

Masovnu grobnicu pronašao je mještanin Duško Batić, te pozvao policiju koja dežura kod masovne grobnice i čeka na dolazak nadležnih, koji, čini se, ne mogu ni da odluče čija je nadležnost da narede uviđaj i istragu.

Grobnicu je obišao patolog Zavoda za sudsku medicinu RS-a Željko Karan, koji je potvrdio da se na osnovu prvih informacija može reći da su kosti stare najmanje 50 godina.

Zagovara da se izvrši kompletna ekshumacija posmrtnih ostataka i da se oni forenzički obrade.

Mještani tvrde da su od starijih čuli za priče o stradanju osoba u Drugom svjetskom ratu čiji su posmrtni ostaci zakopani na tom području te da najvjerovatnije ima još slučnih grobnica.

Predsjednik mjesne zajednice Bistrica Ranko Zlojutro o ovom slučaju upoznao je i nadležne u Općini Bosanska Gradiška, ali niko još nije izašao na mjesto događaja, pa ne znaju šta više da rade.