Sesija Kruga 99
0

FOTO / Köck: Pred vašim političarima je sada težak posao

FENA
(Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Bosna i Hercegovina je dio Evrope i mirovni projekt Evropske unije se neće moći zaokružiti prije nego što ova zemlja i cijeli ovaj region postanu njegov punopravni član i njegov sveukupni dio, izjavio je danas u Sarajevu ambasador Republike Austrije u BiH Donatus Köck.

On je bio uvodničar na redovnoj sesiji Kruga 99 o temi "Politika Austrije u Bosni i Hercegovini - jučer, danas, sutra“.

Ambasador Köck je podsjetio da je u decembru prošle godine napravljen važan korak u vidu liberalizacije viznog režima za BiH.

"Pred vašim političarima je sada težak posao koji treba da obave u smislu provođenja reformi i hvatanja koraka i kolosjeka na putu prema evropskim integracijama“, kazao je austrijski ambasador, napominjući da je susjedna Hrvatska to već ostvarila i 2013. godine postat će članicom EU.

"Mi smo uvijek tu da vam pružimo podršku i sa drugim partnerima kao što je Slovenija, kao što su države takozvane Višegradske grupe, ali vaši političari su ti koji treba da se pozabave ovim zadatkom“ kazao je ambasador Köck, dodajući da je potrebno prije svega da formiraju vladu na državnoj razini.

Po njegovim riječima, iako sljedeće sedmice izvještaj koji treba da se podnese prema Evropskoj uniji neće biti vrlo dobar, on će u svakom slučaju biti poticaj za jedan novi početak.

"Sigurno je da možete mnogo toga da nadoknadite na temelju pozitivne saradnje i kooperacije u regionu“, kazao je Köck.

Istaknuo je da Austrija podržava i Regionalno vijeće za saradnju čije je sjedište u Sarajevu, te da je zajedno s Rumunijom oživjela i strategiju Podunavlja.

To su, smatra abasador Köck, jako važni regionalni okviri koji BiH potiču i pomjeraju naprijed.

Osim toga, istaknuo je, Austrija će se kao najveći investitor ovdje i dalje truditi da svojim aktivnostima omogući mladim ljudima da ostaju ovdje, da ne žele samo da napuste zemlju, nego da dobiju priliku da i ovdje nađu i dobiju dobra radna mjesta.

Ocijenjujući dobrim bilateralne odnose između BiH i Austrije, ambasador Köck je podsjetio i na humantranu podršku koju je Austrija pružila BiH, te istaknuo austrijske investicije kroz austrijske banke, osiguravajuća društva i razna druga privredna poduzetništva koja obezbjeđuju i otvaraju nova radna mjesta.

"Od 1995. godine mi smo ovdje investirali ukupno1,7 milijardi eura“, kazao je ambasador Köck.

Napomenuo je da u Austriji živi 135 hiljada osoba iz BiH, a 2.500 bh. studenata studira na univerzitetima u Austriji.

"To je veliki potencijala ove zemlje koji jako cijenimo i koji treba da se iskoristi“, kazao je austrijski ambasador.

On je ukazao i na austrijsku prisutnost u BiH kroz visokog predstavnika Valentina Inzka te komandanta snaga EUFOR-a u BiH general majora Bernharda Baira.

“Ubijeđen sam da će BiH i njeni vrijedni ljudi uspjeti ostvariti cilj da pristupe Evropskoj uniji. To je, prije svega, jedan ogromni proces reformi, reformski proces koji će vaše društvo u potpunosti izmijeniti i na tom putu će vam Austrija i dalje pomagati“, kazao je ambasador Köck.