Neisplativ projekt
0

Kočije u Aleji ambasadora od oktobra više neće biti

Piše: N. Jamaković
Od maja prošle godine u sarajevskoj Aleji ambasadora prisutna je kočija, na komercijalnoj osnovi. Iako su iz Općine Stari Grad vjerovatno željeli najbolje ovim projektom, jedan broj Sarajlija ističe kako zbog kočije, odnosno smrada, više ne mogu šetati ili trčati na ovom prostoru.
Aleja ambasadora (Foto: Sarajevo-x.com)
Aleja ambasadora (Foto: Sarajevo-x.com)
Ova aleja je, inače, jedan od rijetkih prostora u gradu gdje se moglo otići i nadisati se svježeg zraka. Sada je kočija nekim Sarajlijama smetnja, jer "zrak više nije tako ugodan, a kočija narušava i mir u aleji".

Razgovarali smo s Ibrahimom Divovićem, direktorom firme "Amek" koju je osnovalo Udruženje RVI Stari Grad, a koju je Općina angažirala za održavanje aleje.

"Kočija radi od 14 do 18 sati, a mi u aleji svaki dan imamo radnika koji od 8 do 20 sati održava higijenu. Dakle, nema govora o tome da kočija zagađuje prostor jer se konjski izmet redovno i brzo čisti. Nama su u nekoliko navrata dolazili eko-policajci i nisu našli ništa, odnosno pohvalili su naš rad", ističe Divović, dodajući kako usred Beča postoji 55 kočija koje nikome ne smetaju.

"Vi imate kočije i u gradskom jezgru Istanbula, ali i u aleji na Ilidži, gdje ima na desetine kočija. I to nikome ne smeta. No, najvjerovatnije da ćemo već 1. oktobra skloniti kočiju iz Aleje ambasadora, jer se pokazalo da je taj projekt, koji je inicirala Općina Stari Grad, neisplativ", najavio je naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, puno veći problem od kočije je činjenica da dnevno oko 150 šetača dođe u aleju s psima čiji izmet ni ne pomišljaju očistiti.

"Mi smo po ugovoru s Općinom dužni triput sedmično čistiti aleju, a mi je čistimo svaki dan. Pseći izmet nam je veliki problem, no eto, zasad naši radnici uspijevaju to čistiti", govori Divović.

On ističe i problem narkomana i vandala koji dolaze u aleju i kojima ni policija ne može ništa, baš kao ni činjenica da aleja sad ima noćnog čuvara.

"Mi sada imamo uništenih deset lipa, a sađenje samo jedne košta 200 KM. To su nepotrebne i značajne štete. Zovemo policiju često, ali to malo pije vode. Ovdje bi trebala stalno biti policijska patrola, za što naša policija vjerovatno nema kapacitete", kaže direktor Divović.

Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Ipak, na kraju razgovora progovorio je i malo optimističnije.

"Otkako smo preuzeli brigu o aleji, ovaj prostor je puno ugodniji i ljepši za šetače. Mi održavamo pojas širok šest metara, kosimo travu, uklanjamo šiblje... Sad je to mjesto na kojem se zaista možete odmoriti i opustiti", zaključio je Divović.