Kandidatkinja SNSD-a za načelnicu
126

Kočević: Nisam rekla da priznajem genocid, bavimo se nečim boljim

Piše: E. G.
Vesna Kočević sa Miloradom Dodikom u Srebrenici
Vesna Kočević sa Miloradom Dodikom u Srebrenici
Nakon što su mediji u BiH objavili informaciju kako je Vesna Kočević, kandidatkinja SNSD-a za načelnicu Općine Srebrenica, u emisiji Horizonti Hrvatske radiotelevizije priznala genocid u Srebrenici, počinjen u julu 1995. godine, ona je za Klix.ba rekla da nije spomenula tu riječ, te je pojasnila svoj stav.

"Ja nisam u svojoj izjavi spomenula riječ genocid. Nisam izgovorila rečenicu: Priznajem genocid u Srebrenici. Stojim iza toga i slažem se da treba utvrditi ko je pojedinačno šta radio, slažem se da to treba utvrditi i da pojedinci trebaju odgovarati", rekla je Kočević.

Kandidatkinja za načelnicu Srebrenice iz SNSD-a je dodala da osuđuje sva nedjela koja su počinjena te da poštuje odluke suda u ovom slučaju.

"Ne želim da ispadne onako kako nisam rekla, neću ja probleme. Novinari vole da napišu onako kako njima odgovara. Ja sam dala izjavu kakvu sam dala, a onda su je protumačili tako. Treba da se svi udubimo u analizu riječi genocid, šta je to? Rekla sam da poštujem odluke suda, a riječ genocid nisam koristila", rekla je Kočević.

Budući da je Međunarodni sud pravde i Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije u Hagu zločin u Srebrenici proglasio genocidom, te je Sud BiH u nekoliko presuda zločine u tom gradu nedvosmisleno kvalifikovao kao genocid, Kočević je rekla da ipak odbija koristiti tu riječ.

"Malo su pretjerali svi novinari posljednjih dana u vezi s tim, hajdemo se baviti nečim boljim, molim vas", rekla je Kočević.