BiH
7

Koalicija Snage BiH predstavila kandidate u Novom Sarajevu

FENA
Koalicije Snaga BiH održala je sinoć predizborni skup u općini Novo Sarajevo, gdje su predstavljeni kandidati za Skupštinu Kantona Sarajevo, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH (izborne jedinice 407 i 411), Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH iz izborne jedinice 513 te program Koalicije.

Ovu koaliciju čine predstavnici šest stranaka HSP BiH, DSI, Snaga Bosne, BNS, Liberalna stranka i NDS.

Kako je saopćeno iz Koalicije, Vinko Jakić, predsjednik Koalicije Snaga BiH, u uvodnoj riječi je kazao "da je prvi put od komunističke vladavine do danas u minule četiri godine SDP imao apsolutnu vlast u Federalnoj vladi što s druge strane znači i da je sve odluke sam donosio".

"Jakić je podsjetio na koruptivne aktivnosti koje su poput epidemje zahvatile cjelokupno društvo pa se glasno zapitao ko, kako i iz kojih sredstava danas recimo plaća postavljanje bilborda i da li je postavljanje reklamnih predizbornih panoa čije postavljanje pojedinačno košta i više od 600 maraka za neke idealna prilika za lov u mutnom te da je u ovakvim slučajevima upitan i rad tužilaštava na čije zidove još uvijek nisu postavljeni panoi, a kad' će ne zna se", navodi se u saopćenju ove koalicije.

Jakić je podvukao da će se Koalicija Snaga Bosne i Hercegovine zalagati za zapošljavaje i aktiviranje investicija kao strateške ciljeve u ekonomiji. U prioritetne zadaće ubraja se i jačanje poljoprivrede s neophodnim završetkom nabavke i osposobljavanja laboratorija i institucija radi osiguranja izvoza u zemlje EU.

Koalicija Snaga Bosne i Hercegovine zalagat će se i omogućiti, navodi se, viši nivo zaposlenosti u nadolazećem periodu kroz stimulaciju privrednog sektora, a posebno malih i srednjih poduzeća, uvođenje poreskih olakšica radi stimuliranja zapošljavanja i uvođenje manjih stopa poreza i doprinosa na plate.

Optimista da će na ovim izborima "nadmašiti fantastične izborne rezultate iz 2012. godine", Zvonko Jurišić, predsjednik HSP-a BiH, smatra da se ova izborna kampanja "neće dobiti izmišljenim medijskim ratom nego se može ostvariti ostvarenim rezultatima i kontaktima od birača do birača".

Kako se navodi u saopćenju, Jurišić je kazao da su vladajuće stranke zloupotrijebile donacije.

Predsjednik HSP-a, inače jedan od članova Istražne komisije parlamenta BiH za utvrđivanje trošenja donatorskih sredstva, dodao je da je danas evidentno da "oni koji drže poluge vlasti ne žele i nemaju interesa da se otkrije kako su krajem devedesetih te početkom 2.000 godine milijarde maraka donatorskih sredstava zloupotrijebljene.