BiH
53

Koalicija "Prvi mart" upozorava na štetnost Zakona o prebivalištu

FENA
Građanska koalicija "Prvi mart" i oko 30 udruženja članica Koalicije koji se bave zaštitom prava povratnika, udruženja koja okupljaju porodice poginulih, te udruženja koja okupljaju borce, mlade i ratne vojne invalide upozorili su na današnjoj pres-konferenciji u Potočarima na posljedice koje donosi usvajanje Prijedloga Zakona o prebivalištu i boravištu građana BiH.

Kao je za Agenciju FENA kazao koordinator aktivnosti u Koaliciji "Prvi mart" Almir Salihović danas su članovi ovih udruženja poručili da neće ostati po strani te da će se aktivno uključiti kada je u pitanju donošenje Zakona o prebivalištu i boravištu u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Zaključak okupljenih je da se zakon u ovoj formi ne može usvojiti te se mora razmatrati u redovnoj parlamentarnoj proceduri kako bi se na njega mogli ulagati amandmani te da bi se mogao izmijeniti posebno u onom članu koji govori o reviziji prijava prebivališta.

"Svi povratnici u Republiku Srpsku su saglasni u tome da se ni u kom slučaju ne smije dati zakonsko ovlaštenje MUP-u Republike Srpske da vrši bilo kakvu reviziju prijave prebivališta", podcrtao je Salihović.

Naglašava da su ti povratnici poučeni iskustvom svjesni kako to izgleda kada MUP RS-a vrši reviziju da li je neko prijavljen u skladu sa zakonom ili nije.

"To je isti onaj MUP koji poziva na saslušanje građane općine Srebrenica koji su se u skladu sa zakonom prijavili na svoje prijeratno prebivalište, dostavili svu potrebnu dokumentaciju i imaju imovinu, ali im MUP RS-a poništava lične karte i prebivališta, vrše pritisak i zastrašivanje", navodi Salihović.

Upozorava da se tako direktno opstruira Aneks VII Dejtonskog mirovnog sporazuma, naglašavajući da se u manjem bh. entitetu krše ljudska prava u svim segmentima društvenog života.

"Ovo je još jedan vapaj i upozorenje političkim liderima da će uslijediti neki drugi radikalniji potezi u smislu organiziranja protesta ili građanskog neposluha", kazao je Salihović.

Dodao je da se i ovoj koaliciji svakoga dana javljaju povratnici koji upozoravaju na diskriminaciju po raznim osnovama od toga da im se nelegalno oduzima imovina, do toga da moraju plaćati naknadu ljudima srpske nacionalnosti koji su tokom rata živjeli u njihovim kućama pa sve do najbanalnijih primjera kršenja ljudskih prava.

Građanska koalicija kao primarno ističe zaštitu biračkog prava ljudi koji su protjerani iz svojih domova te da im se osigura da konzumiraju biračko pravo tamo gdje su živjeli po popisu iz 1991. godine.

Aktivisti građanske koalicije "Prvi mart" zajedno s povratnicima u entitet RS-a dosad su se, kako navode, susretali s nezakonitostima u radu MUP-a RS, odnosno antiustavnom kampanjom podrivanja slobode kretanja i slobode izbora prebivališta, što se nedavno i pokazalo nasrtajima na srebreničke majke kao i na nastojanjima MUP-a RS da istraje u optuživanju povratnika za tzv. "fiktivne" prijave prebivališta.