BiH
12

Koalicija Prvi mart: Ukoliko se stanje ne promijeni, najmanji odziv izbjeglih

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Koalicija Prvi mart upozorava da ne postoji dovoljan interes javnosti, a ni političkih centrala u Sarajevu da se aktivno i ozbiljno radi na registraciji kako Srebreničana, tako ni svih drugih izbjeglih i prognanih za glasanje putem pošte.

Istovremeno, upozoravaju da će se broj zvanično "raseljenih" koji imaju pravo glasa prepoloviti.

Iz Prvog marta napominju da se ozbiljnim radom 2014. broj glasova putem pošte povećao za šest hiljada, te da će manjak podrške vladajućih struktura rezultirati vraćanjem stanja "na staro", što se već može vidjeti u "atmosferi koja vlada kada je u pitanju Srebrenica, ali i drugi gradovi širom RS-a".

Iz koalicije Prvi mart su uputili apel vlastima i zatražili aktivno uključivanje svih institucija, organizacija i izabranih predstavnika u rješavanje ovog pitanja.

"Za područje Srebrenice na lokalnim izborima 2012. je bilo 390 važećih glasova poštom i 1.176 glasova odsustva iz Federacije BiH. Naime, raseljena lica iz Srebrenice imaju pravo na privremene lične karte koje traju dvije godine, te na osnovu njih mogu glasati za Srebrenicu u odsustvu, u opštinama gdje trenutno žive u Federaciji. Prošle su četiri godine od posljednjih izbora, tako da već znamo da će Srebrenica imati ozbiljan problem zbog lica koja su izvadila trajne lične karte u Federaciji, te koja praktično neće moći ostvariti biračko pravo u Srebrenici", zaključuju iz Kolacije Prvi mart.