BiH
0

Koalicija "Prvi mart" osudila zaoštrenu Ivanićevu retoriku

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Koalicija "Prvi mart" osudila je danas "zaoštrenu retoriku" koja stiže iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića.

U koaliciji smatraju da Ivanić iznesenim stavovima potpuno nepotrebno svoju retoriku prilagođava onoj koju iznose Milorad Dodik i vlast Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Republici Srpskoj.

"Shvatili smo da Ivanić u igri 'ko je veći Srbin' pokušava da dokaže lojalnost RS-u, ali je dugoročno pogubno za sve građane BiH da se integracija BiH u NATO savez opisuje kao 'mogućnost da NATO napada Srbiju'", kazao je Edin Ikanović iz Koalicije "Prvi mart".

Spornim je ocijenio i sumnje u pravičnu i pravednu istragu i rad Tužilaštva BiH, osporavanje međunarodne rezolucije o Srebrenici te njegovo pojavljivanje u Srebrenici 11. jula.

Naveo je da je Ivanić izabran većinom glasova građana BiH s područja entiteta RS, ali da je u toj većini veliki i presudni broj glasova dobio iz bošnjačke povratničke zajednice koji su ga smatrali boljim izborom od SNSD-ove Željke Cvijanović.

Podvukao je i da Ustav BiH ne poznaje termin "srpski član Predsjedništva", već da je etnička i entitetska predispozicija od važnosti samo u procesu izbora, a ne i u obavljanju mandata kao predstavnika svih građana i građanki BiH, saopćeno je iz Koalicije "Prvi mart".