BiH
49

Koalicija "Prvi mart": Ko ne izađe na izbore, pristaje na trajnu podjelu zemlje

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Koalicija organizacija civilnog društva "Prvi mart" pozvala je sve državljane BiH koji se za vrijeme mjeseca ramazana vraćaju u domovinu, da predaju blagovremeno prijavu prebivališta u prijeratnoj općini prebivališta, kako bi mogli ostvariti pravo glasa na narednim izborima.

"Mnogo je slučajeva ljudi koji su iz istočne Bosne, ali i drugih dijelova zemlje, a čije su posljednje prijavljene lične karte na području Federaciji, u mjestima gdje su bili prognani. Važno je da provjere svoj status upisom imena, prezimena i matičnog broja na web-stranici CIK-a (ovdje), te ukoliko nisu prijavljeni u RS-u, prikupe dokumentaciju i podnesu zahtjev za ličnu kartu i prijavu prebivališta", poručju iz "Prvog marta".

"Premda su izmjene Zakona o prebivalištu donijele otežanje u smislu prikupljanja dokumentacije, lice koje se želi prijaviti na svojoj imovini, te ima pravni osnov za prijavu, ima pravo na to, te ne mora dokazivati stalni boravak u tom smislu. Dakle, dovoljno je da želite zadržati efektivnu vezu sa domovinom, te se prijavljujete na svojoj adresi i niko vam to ne može osporiti. Pozivamo ulemu Islamske zajednice da učini napore kako bi uvjerila naše građane u vrijednost i obavezu glasanja. Veoma je važno da naše društvo shvati da ako izgubimo Srebrenicu, dugoročno dajemo prešutni pristanak na konačnu podjelu zemlje", zaključuju u "Prvom martu".