BiH
0

Koalicija "Preokret" predstavila kandidate za parlament

FENA
Lejla Alimanović
Lejla Alimanović
Koalicija "Preokret" predstavila je danas na pres-konferenciji u Sarajevu neke od kandidata za državni i federalni parlament te Skupštinu Kantona Sarajevo, a kandidat za člana Predsjedništva BiH Ibrahim Spahić je poručio da je jedan od ciljeva Koalicije da na vanjskopolitičkom planu promijene orijentaciju BiH.

Spahić je istakao da su najbitnije vanjskopolitičke stavke za BiH razvijanje dobrih odnosa sa susjednim zemljama koji će donijeti stabilnost, mir, povjerenje i razvitak, napredak u evroatlantskim integracijama, odnosno ulazak u Evropu i NATO, te bolja saradnja sa zemljama Mediterana i svijeta.

Kandidatkinja koalicije "Preokret" za Skupštinu Kantona Sarajevo Lejla Alimanović najavila je projekt za mlade umjetnike "Krik kulture", koji ima za cilj pomoći mladim umjetnicima koji žele da se dokažu, ali nemaju priliku za to.

Kandidatkinja za državni parlament BiH Irma Muratović se osvrnula na zdravstvo u BiH i navela neophodne promjene i reforme koje su ujedno ciljevi Koalicije "Preokret".

"U BiH se na zdravstvo godišnje troše ogromne sume novca, ipak, veliki broj građana nema zdravstveno osiguranje. Koalicija "Preokret" građanima želi pružiti jeftinije i pristupačnije zdravstvo i ravnopravnost u zdravstvenim ustanovama širom BiH", kazala je ona.

Kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH Damir Čeljo se osvrnuo na angažman mladih u politici.

Poručio je da je broj omladine koja aktivno učestvuje u politici danas poražavajući, te da je Koalicija "Preokret" jedan od rijetkih izuzetaka jer u svojim redovima ima oko 35 posto mladih ljudi.

Kandidatkinja za državni parlament BiH Vila Sutović je skrenula pažnju na današnji položaj žene u bh. politici.

"Zastupljenost i položaj žene u politici BiH je ispod svakog nivoa, a sigurna sam da žene mogu napraviti pravi preokret u toj sferi života", smatra Sutović.

Kandidatkinja za Parlament FBiH Mukelefa Pavlović je najavila zalaganje Koalicije za poboljšanje standarda života penzionera.

"Problemi penzionera su mi bliski jer sam i sama jedna od njih. Prosječna penzija od 320 KM je ispod svakog nivoa i mi se moramo zalagati za povećanje tog prosjeka, bez obzira na ishod izbora", kazala je ona.

Kandidat za Parlament FBiH Medžid Begić je pozvao birače da nakon 20 godina lažnih obećanja vlasti, pruže priliku Koaliciji "Preokret" da ispuni svoje obaveze i obećanja.