Sastanak Lagumdžije i Moona
0

"Koalicija pokazuje kako treba funkcioisati vlast"

Sarajevo-x.com
Predsjednik SDP BiH Zlatko Lagumdžija sastao se u Sarajevu s ambasadorom SAD-a Patrickom Moonom i upoznao ga sa dosadašnjim rezultatima rada Vlade FBiH, koja je prvi puta formirana na temelju precizno definiranog programa, saopćeno je SDP-a.

Lagumdžija je rekao da su dosad jednoglasno donesene odluke najbolji pokazatelj da će koalicija u FBiH biti dobar primjer kako treba funkcionisati vlast na nivou BiH i u ostatku zemlje.

Predsjednik SDP-a je istakao da je nakon izbora čelništva Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH otvorena mogućnost za brzu uspostavu vlasti na nivou BiH i da SDP poziva predstavnike vladajuće većine iz RS-a da se okupe oko proevropskog programa do kraja mandata 2014.

Dodao je da je SDP spreman i na formiranje široke koalicije ukoliko bi cilj te koalicije bio usvajanje ključnih ustavnih reformi i uvođenje korjenitih promjena u dosadašnji rad i ovlasti državnog nivoa vlasti.

Sagovornici su se složili da je preduslov za bilo kakav napredak u BiH puno poštivanje svih aneksa Dejtonskog mirovnog sporazuma i u tom smislu izrazili su potrebu hitnog poništavanja odluke o referendumu i zaključaka NSRS iz aprila mjeseca.

Predsjednik SDP-a je rekao da odluka o referendumu i zaključci predstavljaju neuspješan kraj višegodišnjih prijetnji mirovnom sporazumu i da, nakon njihovog poništavanja, očekuje da se svi u BiH okrenu pitanjima životnog standarda građana s posebnim akcentom na borbu protiv nezaposlenosti.

Sagovornici su naglasili da su preostali uslovi za pristupanje BiH programu MAP-a, u sklopu puta ka NATO-u, svima u BiH jasni i da ih je bez odlaganja potrebno ispuniti.