BiH
76

Koalicija "Pod lupom" pozvala građane na posmatranje izbora

Piše: M. S.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Koalicija "Pod lupom" danas je ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Sarajevu održala konferenciju za medije o monitoringu nadolazećih Lokalnih izbora.

Konferencija je organizovana u okviru trogodišnjeg projekta "Izgradnja sistema i odgovornosti u izborima" koji finansira Evropska unija u iznosu od 1,5 miliona KM. Iz Koalicije su rekli da planiraju na izborni dan, 2. oktobra, angažovati 3.000 građanskih, nestranačkih posmatrača na 2.700 biračkih mjesta u zemlji.

Dario Jovanović, direktor projekta, rekao je da svojim aktivnostima žele doprinijeti održavanju slobodnih i poštenih izbora za sve građane i građanke BiH.

"Cilj nam je zaštita integriteta izbornog procesa i glasova birača, vraćanje povjerenja građana u izborni proces te sprečavanje i reagovanje u slučaju nepravilnosti", rekao je Jovanović i pozvao građane i građanke da se prijave za građansko nestranačko posmatranje izbora putem besplatnog info telefona 080 05 05 05 ili web stranice podlupom.org.

Medijima se obratila i Stjepana Ivanuš, regionalna koordinatorica, koja je pozvala izbornu administraciju i političke subjekte na saradnju i efikasno sankcioniranje svih koji krše zakone BiH, a građane da prijave uočene nepravilnosti.

"Želimo skrenuti pažnju nadležnim institucijama da reagiraju na pojavu nepravilnosti u izbornom procesu, a na političke subjekte apelirati da se odgovorno i korektno ponašaju u vremenu prije izbora i tokom predstojeće izborne kampanje", rekla je Ivanuš.

Almir Bičakčić, koji je učestvovao u posmatranju proteklih izbora, govorio je u ime posmatrača Koalicije. Rekao je da za razliku od stranačkih posmatrača građanski posmatrači štite ustavom zagarantovana prava svih građana, a ne isključivo u interesu jednog političkog subjekta.

"Ja sam siguran da ćemo i ove godine, uz maksimalan angažman svih nas, uspjeti u unapređenju i poboljšanju izbornog procesa i izbornog zakonodavstva u BiH", rekao je Bičakčić.

Direktor projekta Jovanović rekao je i da će sve nepravilnosti primijećene tokom izbora biti evidentirane u izvještaju u kojem će Koalicija dati i preporuke za naredne izbore. Rekao je i da je CIK implementirao neke od preporuka s prošlih izbora, ali da nisu zadovoljni jer neke preporuke još nisu implementirane. Najavio je da će ove godine puno aktivnije koristiti instrument primjedbi i prigovora te nastojati da ti procesi dožive i sudski epilog.