BiH
30

Koalicija "Pod lupom": 27 kritičnih situacija, svađa u Stocu, nagovaranje birača...

Piše: I. P.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Koalicija "Pod lupom" do sada je registrovala ukupno 27 kritičnih situacija u sklopu lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini.

Kako je objašnjeno na jutrošnjoj konferenciji za medije, posmatrači su zabilježili nepravilnosti na nekoliko lokacije u državi, od zabrane pristupa biračkom mjestu do nagovaranja birača.

"Zabrana posmatranja našim posmatračima desila se dva slučaja gdje im nije dopušten ulazak prilikom vršenja ručnog brojanja listića. Kašnjenje otvaranja biračkog mjesta registrovano je u Stocu i nemamo informacije da li je ono otvoreno za rad", rečeno je iz Koalicije uz dodatak da je u Stocu zabilježeno i zatvaranje biračkog mjesta.

Naime, problem se desio zbog verbalne prepirke članova biračkog odbora u vezi procedura provođenja izbora. Do vremena pisanja članka nije poznato da li je biračko mjesto otvoreno.

"Nepravilnosti u procesu glasanja zabilježene su u obliku pomoći pri glasanju gdje se jedna te ista osoba pojavljuje kao pomagač u više od deset slučajeva. Također, registrovano je nagovaranje birača da glasaju za neku opciju u šest slučajeva, a u osam slučajeva registrovano je sistemsko kršenje biračkog zakona od strane biračkog odbora", rečeno je iz Koalicije.