BiH
66

Koalicija Jednakost poručila "šestorci" da svi građani BiH moraju biti jednaki

Klix.ba
Koalicija protiv ustavne diskriminacije "Jednakost" upozorava sve političke stranke parlamentarne većine u BiH, stranke popularne "šestorke", kao i predstavnike EU u BiH, da rješenje u smislu provođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" mora biti takvo da ni u kojem njegovom dijelu građani i građanke u BiH ne smiju biti nejednaki u pravima.

Koalicija "Jednakost" naglasila je kako je evropska sudbina Bosne i Hercegovine u rukama šest partija na vlasti, te su ih pozvali da u najskorijem mogućem roku rješe ovo pitanje poštujući demokratske norme i ljudska prava.

"Nakon što smo u prethodnim mjesecima bili svjedocima prijedloga za rješavanje ovog pitanja koji su obuhvatali problematične provizije, u potpunoj suprotnosti sa duhom presude i osnovnim demokratskim normama, Koalicija Jednakost ovim putem želi da upozori koji su to minimalni principi koje bi bilo koji prijedlog trebao da zadovolji.

Dakle, insistiramo na poštivanju sljedećih osnovnih principa u prijedlogu ustavnih promjena za poštivanje presude Evropskog suda za ljudska prava:

  1. Rješenje ne smije uvesti apsolutno nikakvu nejednakost za građane i građanke BiH u smislu vrijednosti njihovog glasa. Nejednakost, kako na etničkom, tako ni na teritorijalnom principu, apsolutno nije prihvatljiva i Koalicija "Jednakost", a ni građani i građanke BiH, neće i ne smiju prihvatiti takva rješenja koja bi legitimizirala bilo kakvu razliku u vrijednosti glasa. U slučaju spominjanog elektorskog načina izbora članova Predsjedništva BiH, vrlo je bitno osigurati jednaku vrijednost glasa svakog građanina i građanke u BiH.

  2. Rješenje ne smije sadržavati nikakvo asimetrično rješenje u smislu izbora pojedinaca u institucije vlasti. Asimetrično rješenje bi, posebno u kontekstu izbora članova Predsjedništva BiH, napravilo značajne praktične probleme u funkcionisanju institucija, ali i napravilo dodatne nejednakosti građana i građanki u smislu vrijednosti i legitimnosti njihovog glasa.

  3. Rješenje ne smije obuhvatiti ništa osim rješavanja pitanja koja tretira presuda, a posebno ne uvoditi dodatne diskriminacije. Sve drugo bi moglo otežati proces i onemogućiti rješavanje obaveza iz presude, ali i povećati mogućnost manipulacije procesom čija je glavna namjera da ukine diskriminaciju građana i građanki koji se ne izjašnjavaju kao pripadnici jednog od konstitutivnih naroda.

  1. Rješenje mora da sadrži princip potpune jednakosti "Ostalih" sa pripadnicima konstitutivnih naroda u smislu broja predstavnika i predstavnica, kao i u smislu učešća u procesu odlučivanja u obe institucije na koje se odnosi odluka Evropskog suda za ljudska prava. U slučaju da prijedlog promjena zadržava etnički koncept formiranja ovih institucija, potrebno je u potpunosti izjednačiti broj i nadležnosti članova institucije iz pojedinog konstitutivnog naroda, sa članovima koji se ne izjašnjavaju kao predstavnici jednog od konstitutivnih naroda.

S ovim na umu još jednom upozoravamo predstavnike političkih partija na vlasti da se vode demokratskim principima u kreiranju rješenja, a predstavnike međunarodne zajednice da je njihova uloga da, kroz facilitaciju rješenja sa predstavnicima BiH političkih partija, imaju obavezu odbrane tekovina demokratije i ljudskih prava država iz kojih dolaze. Ukidanje diskriminacije i jednakost građana i građanki u pravima ne smiju biti predmet nikakvig kompromisa, a svaka partija i njen predstavnik koji podrži bilo kakvo rješenje koje bi to narušilo će biti kažnjen od strane građana/ki na izborima", navedeno je u saopćenju koalicije.