BiH
72

Koalicija Domovina u Janji: Bošnjaci u RS-u traže pravo da biraju bošnjačkog člana Predsjedništva

FENA
U Janji kod Bijeljine 8. oktobra održan je predizborni skup Koalicije Domovina na kome su se prisutnima obratili kandidati za Narodnu skupštinu Republike Srpske i Ramiz Salkić, kandidat za potpredsjednika entiteta Republika Srpska.

Pred prepunom salom Doma kulture predstavljen je izborni program multietničke probosanske koalicije, koji je utemeljen prije svega na ideji cjelovite, jedinstvene i međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine. Svi ostali ciljevi ovih sedam političkih partija proizilaze iz jedinstvenog djelovanja na jačanju države BiH, a usmjereni su ka jačanju ekonomije i postizanju jednakopravnosti svih građana i naroda u našoj zemlji, saopćeno je iz Koalicije Domovina.

"Bošnjaci pokazuju da je došlo vrijeme zrelosti, vrijeme u kojem smo shvatili da podijeljeni ne možemo opstati. Zato smo se ujedinili. Ta snaga može biti i mnogo jača, ali svako od nas mora dati svoj doprinos u tome. Sada kada su sve naše patriotski orijentisane partije u jednoj koaliciji, sada su na redu građani. Dobro analizirajte proces glasanja. Podržite naše ljude za Narodnu skupštinu entiteta Republika Srpska, jer ako ih imamo dovoljno poslanika u Banja Luci, onda se možemo izboriti za svoja prava. Podržite kandidate Koalicije Domovina, koji na ovim izborima za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nastupaju na listi SDA. Tom podrškom moći ćemo imati svoje ljude i u Sarajevu, a tamo je naš glas izuzetno važan", kazao je Salkić.

"Ukoliko vaša volja bude da Ramiz Salkić bude potpredsjednik Republike Srpske, obećavam da ću raditi marljivo i pošteno, isključivo u vašem interesu. Nažalost, za bošnjačkog člana Predsjedništva ne možemo glasati iz ovoga entiteta i zato ja neću podržati ni jednog srpskog kandidata. Mi želimo da glasamo sa Bošnjaka. Neću da glasam za srpskog člana Predsjedništva, jer želim ukazati da smo mi ovdje diskriminirani i da u svojoj zemlji nemamo pravo da biramo niti da budemo birani. Izađite u nedjelju i dajte glas za Bosnu i Hercegovinu. Ako ne izađete na izbore, dali ste legitimitet i snagu onima koji žele rušiti BiH. Glas ste dali njima", kazao je Salkić.

Povratnici u Janju i Bijeljinu na ranijim izborima su masovno podržavali program Stranke demokratske akcije, koja sada predvodi Koaliciju Domovina, a 12. oktobra se očekuje da će ta podrška biti veća nego ikada, istaknuto je na skupu u Janji.