BiH
5

Koalicija Domovina: Prioriteti su zapošljavanje i jednake šanse za sve

FENA
Kandidatkinja na zajedničkoj listi SDA za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH iz izborne jedinice tri i kandidat Koalicije Domovina za Narodnu skupštinu RS iz izborne jedinice sedam predstavili su se novinarima danas u Zvorniku na pres-konferenciji Regionalnog odbora SDA Srednje Podrinje Zvornik.

Jasmina Avdić iz Bratunca na zajedničkoj listi kandidata SDA za Predstavnički dom PSBiH iz izborne jedinice tri delegirana je iz OO SDA Bratunac i na listi je pod rednim brojem sedam. Rođena 1981. godine u Bijeljini. Živi u Bratuncu. Radi na poslovima sekretara SDA u Bratuncu.

  • Smatram kako se kroz institucije sistema trebaju jačati povratničke porodice i stimulisati da iskoriste raspoložive resurse u poljoprivredi kako bi se u ovoj oblasti stvorio prostor za nova radna mjesta - kazala je Avdić.

Po njenim riječima, poljoprivreda nije dovoljno iskorišten resurs u Podrinju i treba uložiti dodatne napore da se ojačaju poljoprivredna gazdinstva i obezbijede uslovi za kvalitetan održivi povratak i život od vlastitog rada.

Avdić je naglasila kako treba na predstojećim izborima dati šansu kandidatima SDA, odnosno političkim predstavnicima stranke koja je i do sada radila na intenzivnoj podršci povratku u Podrinje, saopćeno je iz Koalicije Domovina.

Na listi kandidata Koalicije Domovina za Narodnu skupštinu RS iz izborne jedinice sedam, Zajim Mahmutović je na 12. poziciji. Rođen je 1977. godine u Pobuđu, opština Bratunac. Živi u Novoj Kasabi, opština Milići. Inžinjer je mašinstva i radi na pripremi magistarskog rada na Mašinskom fakultetu u Sarajevu. Trenutno je angažovan na poslovima šefa Službe tehnologije u firmi Cimos Srebrenica. Na listi je kandidiran iz OO SDA Milići.

  • Ekonomija, zapošljavanje, izjednačavanje prava u obrazovanju i davanje jednakih šansi svima, prioriteti su u mom političkom angažmanu. Potrebno je staviti akcenat za zapošljavanje u javnom sektoru, jer Bošnjaci nisu dovoljno zastupljeni u javnim institucijama u Podrinju i cijeloj RS. Smatram kako se učenicima trebaju dati jednake mogućnosti za školovanje, bez obzira na udaljenost mjesta u kome žive i obezbijediti im adekvatne uslove - kazao je Mahmutović.

Dodao je da su porazni pokazatelji da danas imamo djece u povratničkim sredinama koja nisu završila školu zbog toga što žive u mjestima udaljenim od većih centara, a njihovi roditelji nisu u mogućnosti finansirati školovanje svoje djece.

  • Smatram kako diskriminaciji u obrazovanju ne smije biti mjesta u demokratskom društvu i svom svojom energijom ću se zalagati za uspostavljanje sistema u kome svi imaju ista prava i jednake šanse - istakao je Mahmutović.