Bh. novinari izabrali
0

Ko su najbolji i najgori portparoli u BiH?

Sarajevo-x.com
Robert Cvrtak, Foto: Nezavisne
Robert Cvrtak, Foto: Nezavisne
Novinari iz Bosne i Hercegovine na kraju godine odlučili su ocijeniti rad portparola, pres službi i svih onih od kojih često zavisi pravovremena i tačna informacija. U izboru najboljih i najlošijih portparola učestvovale su vodeće medijske kuće u BiH.

Anketu među novinarima provele su Nezavisne novine, a cilj ove ankete bio je da se 'ukaže na propuste portparola, a ujedno i javno zahvali onima koji su krajnje profesionalno obavljali svoj posao', kažu u Nezavisnim novinama.

Novinari iz Federacije ocijenili su Press službu OHR-a kao najbolju i najprofesionalniju, uz obrazloženje da se svi 'maksimalno trude da daju odgovore što brže i što bolje', te zbog toga nisu mogli izdvojiti ni jednog pojedinca.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Dragan Mioković drugi je listi najboljih portparola u Federaciji BiH, a pripadnici sedme sile dali su mu povjerenje jer je 'uvijek dostupan i spreman da pomogne', a na trećem mjestu je Biljana Jandrić, portparolka Kliničkog centra u Sarajevu, koja je također '24 sata dostupna, te uvijek spremna da uzme izjave ljekara i prezentuje ih javnosti'.

Najgori portparol, prema izboru novinara, je Robert Cvrtak. Ovu ocjenu portparol Federalne uprave policije dobio jer 'nikad nije dostupan, ne želi davati informacije, te je jednostavno pogrešan čovjek na pogrešnom mjestu'.

Druga na listi najgorih je Željka Kujundžija iz Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), zbog toga što je njen rad ograničen strukturom i nesređenim stanjem u toj službi', a Boris Grubešić iz Tužilaštva BiH je dospio na treće mjesto najlošijih portparola, jer često 'suočen sa službenicima Tužilaštava koji odbijaju da govore za javnost, se trudi , ali nema informaciju'.

Za najbolje portparole koji rade u institucijama u Republici Srpskoj ocijenjeni su Spomenka Miljković iz Ministarstva prosvjete i kulture, Aleksadra Vukašinović, iz Ministarstva privrede, energetike i razvoja te Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Ovi službenici za odnose sa javnošću izabrani su za najbolje zbog 'odgovornosti, kooperativnosti, brzine i dobre upućenosti u ono što rade'.

Na crnoj listi novinara našli se Simka Đudurović- Milašinović , jer 'često ne razumije šta je novinari pitaju, ne javlja se na telefon, a radno vrijeme joj je 15 sati', Maja Stojnić iz Ministarstva finansija, zbog 'sporosti u dostavljaju informacija, prebacivanja odgovornosti na druge', i Maja Đaković- Vidović iz Okružnog tužilaštva Banjaluka jer novinarima daje šture informacije kao što su 'istraga je u toku' i ne poznaje oblast u kojoj radi.