BiH
0

Ko su bh. heroine?

FENA
Obilježavajući 29. novembar, Međunarodni dan braniteljica ženskih ljudskih prava, Fondacija "Cure" je u sklopu globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv nasilja na osnovu roda/spola”, realizirala danas uličnu akciju na Trgu Oslobođenja - Trg Alije Izetbegovića u Sarajevu.

Akcija je počela u podne. U tri sata njenog trajanja građanima će biti dijeljen promotivni materijal o tome šta je to kampanja "16 dana aktivizma" i zašto je važno priključiti joj se. Građani će dobiti i upitnike "Ko su bh. herioine", kalendare aktivnosti Fondacije "Cure" i drugih fondacija u BiH, kao i pristupnice ukoliko se žele učlaniti u ovu fondaciju.

U ovoj akciji građani će moći glasati za bh. heroine koje su se borile ili izborile za ženska ljudska prava, kreirati mirovne aktivističke čestitke i prijaviti se na radionice u sklopu kampanje "16 dana aktivizma". Na radionice, koje se bave temama rod, spol, ljudska prava i identiteti, mogu se prijaviti mladi ljudi.

Za sutra je predviđena radionica u Centru za žene Žar, a njena tema je rodni identiteti/ rodna jednakost i povezano srodstvo s nasiljem nad ženama. Za 9. i 10. decembra u sarajevskom "Fisu predviđen je besplatni kurs samoodbrane za mlade žene i djevojke.

Današnjom akcijom odaje se priznanje ženama koje su svojim životima i radom osigurale demokratičniju Bosnu i Hercegovinu.

"Cilj je da animiramo što više ljudi da se priključe našem istraživanju o tome ko su bh. heroine, da razmišljaju o tim ženama i da ih imenuju", izjavila je za Agenciju FENA Taida Horozović iz Fondacije "Cure".

Na panou s nazivom "Bh. heroine", postavljenom na "Trgu oslobođenja - Trg Alije Izetbegovića", našla su se, među ostalim, imena: Jasmila Žbanić, Neke žene iz komšiluka, Nusreta Sivac, Radmila Žarković, Ubavka Brkan, Beba Selimović, Hanka Paldum, Cure iz "Cura", Lamija Tanović, Munira Subašić, Majke iz Srebrenice, Edina Kamenica, Bakira Hasečić i dr.

"16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" globalna je kampanja koja se provodi od 1991. godine, kako bi se ukazalo na različite oblike kršenja ženskih ljudskih prava u cijelom svijetu. Poseban akcent je dat nasilju koje se vrši nad ženama i djecom, kao jednom od najtežih i najprisutnijih načina kršenja ljudskih prava. Od 1991. godine više od 2.000 organizacija iz 137 zemalja svijeta obilježava ovu akciju. Kampanja traje od 25. novembra do 10. decembra.