BiH
26

KO SDA se ograđuje od rekonstrukcije Vlade USK, traže sankcije i za Šepića

Piše: M. Ć.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Nakon što je Skupština Unsko-sanskog kantona na jučerašnjoj sjednici potvrdila imenovanje tri nova ministra u Vladu USK, ponajviše zahvaljujući glasovima sedam (od deset) zastupnika SDA, koji su prilikom glasanja postupili mimo zvaničnog stava Kantonalnog odbora SDA USK, uslijedila je reakcija vodećih ljudi SDA u USK.

Naime, danas je u Bihaću održana vanredna sjednica Kantonalnog odbora SDA na kojoj su zauzeti stavovi vezani za aktuelnu političku situaciju i ulazak SBB-a u vlast u USK.

Jedan od zaključaka sa sjednice je da se "KO SDA ograđuje od postupaka nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti USK-a koji su, mimo stavova organa Stranke, proveli rekonstrukciju Vlade USK-a", saopćeno je nakon sjednice.

U skladu s tim, iz Izvršnog odbora SDA USK-a su, kako doznajemo, razriješeni članovi Izudin Saračević, premijer USK i Nijaz Hušić, predsjednik Skupštine USK.

Pored toga, KO SDA je imenovao sekretara KO SDA Huseina Rošića i pokrenuo postupak smjene predsjednika Kluba poslanika SDA u Skupštini USK-a Samira Veladžića.

Iz Kantonalnog odbora SDA, na čijem je čelu Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, zatražili su od Predsjedništva SDA da preispita odluku o partnerskim odnosima sa A SDA, a naglašeno je i da "KO SDA USK osuđuje javno djelovanje zastupnika u Predstavničkom dom PSBiH Senada Šepića, te traži od rukovodstva SDA u Sarajevu da utvrdi mjere njegove odgovornosti u skladu sa Statutom i važećim aktima SDA".