BiH
2

KO SDA ne podržava najavljeno povećanje cijene grijanja u KS

Klix.ba
Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo ne podržava najavljeno povećanje cijena grijanja u Kantonu Sarajevo.

U ovoj stranci smatraju da bi povećanje cijena grijanja dodatno ugrozilo socijalno osjetljivu kategoriju stanovništva koje se već nalazi u teškoj ekonomskoj situaciji.

"KO SDA Sarajevo smatra da je povećanje cijena grijanja karjnja mjera kojoj moraju prethoditi prateći socijalni programi i ozbiljna unutrašnja reforma i finansijska disciplina komunalnog sektora, počevši od mjerljivih ušteda u svim vrstama rashoda preduzeća do smanjenja plaća i usklađivanja istih sa prosječnim primanjima u KS", naveli su iz Kantonalnog odbora SDA Sarajevo.

Istovremeno, dodaju, očekuju da prilikom kreiranja budžeta Kantona Sarajevo za 2014. godinu osiguranje redovne isporuke svih komunalnih usluga, a posebno vode, toplotne energije i plina bude realizirano u načelu interresornog razumijevanja takvih prioriteta i obezbijeđenja sredstava za kontinuiranu isporuku energenata potrebnih za normalan život građana KS.

"Isto tako, KO SDA Sarajevo očekuje hitno zajedničko i koordinirano djelovanje izvršne i zakonodavne vlasti u KS u definiranju modela koji će ubuduće onemogućiti disproporciju cijena onih koji se griju putem centralnog grijanja i građana koji se griju na plin, električnu energiju ili čvrsta goriva", navode u saopštenju iz KO SDA Sarajevo.