Optužbe protiv FBiH
0

Ko opstruira povratak Srba u Sarajevo?

Piše: Amra Kovač
U posljednje vrijeme sve češće se u medijima pojavljuju priče da se opstruira povratak Srba u Sarajevo. Dragomir Kovač, sekretar Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, u izjavi za Sarajevo-x.com kazao je da opstrukcije postoje ali je demantovao informaciju koju su objavili pojedini mediji iz RS-a da je on izjavio da je Safet Halilović, ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH, taj koji podstiče opstrukciju povratka Srba.

"Opstrukcija ima na općinskom nivou jer iako su sredstava izdvojena nema obnove porušenih srpskih kuća. Jedino su općine Trnovo i Ilijaš uradile svoj dio posla, dok ostale općine rade malo ili nikako na tom planu. Međutim, to nema nikakve veze sa ministrom Halilovićem. On je izdvojio više sredstva za povratak Srba, nego ijedan ministar do sada“, kazao je Kovač.

Prema Kovačevim riječima iako su sredstva za izgradnju porušenih srpskih kuća izdvojena još prije dvije godine, općinske vlasti ne samo da nisu cigle postavile nego nisu odabrale ni izvođača radova.

"Ni jedna općina u BiH ne bi trebala opstruisati povratak bh. građana na svoja ognjišta. Ja kada god primjetim opstrukcije kod izgradnje porušenih kuća ili povratka građana bilo da su u pitanju Srbi, Hrvati ili Bošnjaci ja ću reagovati“, kazao je Kovač.

Prema riječima Radomira Mičića projekt asistenta u Birou za ljudska prava Demokratske inicijative sarajevskih Srba, većina Srba zbog opstrukcija kod izgradnje kuća i zapošljavanja kupuju karte u jednom pravcu i napuštaju Sarajevo.

"U državnim institucijama zapošljavaju se Srbi iz Republike Srpske ali ne i Srbi iz Federacije BiH. U federalnim, kantonalnim i općinskim institucijama Srba među zaposlenim skoro i da nema“, kazao je Mičić.