Sportska takmičenja u BiH
0

Ko opstruira donošenje Zakona o sprečavanju nereda?

Piše: Amra Kovač
Foto: Arhiv (Fotoservis)
Foto: Arhiv (Fotoservis)
Nakon što je u srijedu veća grupa navijača FK “ Sarajevo” nakon utakmice između FK “Sarajevo” i NK “Široki brijeg”, na sarajevskom fudbalskom stadionu “Asim Ferhatović”, provalila zaštitne ograde i ušla na teren, još jednom se pokazalo koliko je neophodno donošenje Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima u BiH.

Nerede obično izazivaju mladi

“Na utakmicama obično amtosfera ponese pojedince i gubi se svaki osjećaj kontrole. U svakoj masi postoje pojedinci koji su spremni da izazivaju nerede kako bi pokazali neku svoju osobinu, da li hrabrost, drskost i to fizičkim obračunom ili, pak, i upotrebom oružja. Ti pojedinci mogu u atmosferama poput utakmica pokrenuti masu i onda se dešava što se dešava. Obično su to mladi ljudi s kojima se dovoljno neradi niti u kući niti u školama odnosno drugim odgojno-vaspitnim ustanovama”, kazala je u izjavi za Sarajevo-x.con Alma Bravo-Mehmedbašić, neuropsihijatar iz Sarajeva.

Prema njenim riječima donošenjem Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima u BiH svakako bi se preventivno djelovalo jer osoba koja zna da će biti sankcionisana zabranom prisustvovanja utakmicama, strogim zatvorskim kaznama ili na drugi način, dobro bi razmislila da li će uništavati imovinu ili fizički napadati nekog.

Međutim, kako to obično biva političari u BiH ne reaguju niti usvajaju zakone koje bi trebali dok se ne dese incidenti koji uzemire javnost.

Obećanja političara

Naime, nakon tragičnih događaja u Širokom Brijegu od 4. oktobra prošle godine kada je život izgubio Vedran Puljić, navijač FK “Sarajevo”, svi bh. političari su se složili da bi što hitnije trebalo usvojiti Zakon o sprečavanju nereda na sportskim terenima.

Svi političari su davali i izjave u medijima obećavajući da će se to ubrzo i desiti.

U novembru prošle godine Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH utvrdila je usklađenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH te podržala načela Prijedloga zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima u BiH čiji su predlagači bili poslanici Adem Huskić, Remzija Kadić i Mehmed Suljkanović.

Međutim, ovaj prijedlog, prema riječima Ermina Pešte, pomoćnika ministra sigurnosti za graničnu i opću sigurnost, nije prošao u Parlamentu BiH.

“Nakon toga novu inicijativu Prijedloga zakona dao je poslanik Bakir Izetbegović. Ali ni ovaj Prijedlog nije dobio podršku u Parlamentarnoj skupštini BiH”, kazao je Pešto.

Podsjećamo, radne grupe za izradu nacrta ovog Zakona, a među kojima su trebali biti i predstavnici iz Republike Srpske oformljene su još za vrijeme dok je ministar Ministarstva sigurnosti BiH bio Bariša Čolak. Međutim, predstavnici iz RS-a su tada odbili sudjelovati u izradi nacrta.

Nakon što je 2007. godine Čolakovu funkciju preuzeo Tarik Sadović, izrađen je Nacrt zakona o sprečavanju nereda na sportskim terenima, a predstavnici iz RS-a su i tada odbili sudjelovati u izradi.

Prijedlog zakona je bio pred državnim parlamentom i u februaru prošle godine ali su ga poslanici SNSD-a oborili pod izgovorom da oni imaju taj zakon na nivou Republike Srpske i da ne žele da ingerencije prenose na državni nivo.

Međutim, tada se špekulisalo da je Zakon oboren jer je to „Sadovićev zakon“ (op.a. Tarik Sadović). Naime, nije tajna da se u državnom parlamentu zakoni ne usvajaju ne zato što ne valjaju, nego zato što ih je predložila stranka iz drugog entiteta.

“Očigledno nema političke volje da se ovaj zakon donese. U februaru je Prijedlog zakona oboren, a da tekst nije ni pročitan. Pitanje je ima li smisla ponovo raditi nešto po deseti put, a što je već unaprijed osuđeno na propast zbog nedostatka političke volje pojedinaca. Pitanje je i koliko života još treba da se izgubi da bi se Zakon o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima u BiH donio ”, kazao je Pešto.

"Političari iz RS-a opstruiraju donošenje zakona"

O neredima koji su se desili u srijedu, te donošenju Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima u BiH izjavu za Sarajevo-x.com dao je i Senad Šepić, zamjenik ministra civilnih poslova BiH.

"Prije svega, oštro osuđujem bilo kakav vid nasilja. Nažalost, u srijedu smo imali dva velika incidenta u Sarajevu, na nekoliko stotina metara udaljenosti. Posebno je žalosno stalno ispoljavanje nasilja na sportskim manifestacijama i mi godinama tražimo da se usvoji Zakon o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima. Ali, uglavnom, političari iz RS-a, nažalost, uopće ne žele da vide ono što je svima u državi očito”, kazao je Šepić, dodajući da je nakon smrti Vedrana Puljića i nereda u srijedu očito da se u ovoj zemlji stvari ne žele rješavati na sistemski način, ali treba stalno govoriti i ko to ne želi.

Najžalosnije od svega, pak, jeste da je pobjeda FK “Sarajevo” nad NK “Široki Brijeg” trebala biti posvećena Vedranu Puljiću.

Međutim, nakon što je utakmica završena rezultatom 1:1 vanadalskim i sramotnim ponašanjem pojedinci su izazvali nerede čiji je epilog 48 povrijeđenih osoba. Od toga je povrijeđeno 11 službenika policije, 15 zaštitara i 22 navijača, a oštećeno više službenih vozila, vlasništvo MUP-a Kantona Sarajevo, jedno vozilo Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, te nekoliko privatnih automobila.

Pripadnici MUP-a KS su uhapsili deset osoba i to četiri osobe zbog sumnje da su počinili krivično djelo napad na ovlaštenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, četiri zbog sumnje da su počinili krivično djelo oštećenje tuđe stvari i dvije osobe zbog nasilničkog ponašanja.

Materijalna šteta pričinjena na stadionu Koševo je oko 30.000 KM.

Za nadati se da će napokon određenim bh. političarima biti prioritetnije sprečavanje nereda u kojima se gube životi i povrijeđuju osobe nego njihovo političko prepucavanje.