BiH
0

Ko je odgovoran za zlostavljanja?

FENA
Zlostavljanje, kako u Abu Graibu tako i u Guantanamu, glavna je vanjskopolitička tema na stranicama jutrošnje londonske štampe.

Povodom najnovijih snimaka mučenja zatvorenika u ozloglašenom Abu Ghraibu, Financial Times piše da "fanatični džihadisti koji žele da izazovu sukob civilizacija nisu mogli dobiti bolji poklon".

Abu Ghraib nikada nije smio da se dogodi - a kad se već dogodio, istraga i kazne morale su biti rigorozne.

Nije dovoljno, smatra FT, da se kažnjavaju redovi, kada odgovornost leži na ministru odbrane Donaldu Rumsfeldu i sadašnjem glavnom tužiocu Albertu Gonzalesu koji je smislio plan da se zaobiđu Ženevske konvencije.

Isto važi i za Britance - nisu krivi obični vojnici, nego njihovi nadređeni, piše Financial Times.

Sličnog je mišljenja i Independent, koji u uredničkom komentaru kritikuje američki poziv da se slike mučenja iračkih zatvorenika više ne objavljuju, jer podstiču napade na američke vojnike.

Da nije bilo mučenja, ne bi bilo ni slika koje raspaljuju irački gnjv, piše

Independent i dodaje da je zatvor u Abu Ghaibu, koji je bio simbol surovosti režima Sadama Huseina, trebalo odavno sravniti sa zemljom.

Poslije objavljivanja prvih snimaka zlostavljanja iračkih zatvorenika o tome se razmišljalo, a sada je to, smatra list, jedina preostala opcija.

Ima li jasnijeg gesta američkog pokajanja i boljeg načina da se poništi barbarizam od uništenja te paklene tvrđave, pita se uvodničar Independenta.

Times u uredničkom komentaru ustaje u odbranu SAD-a, kritikujući sve prisutniji antiamerikanizam u svijetu.

Ako Evropljani žele da Amerika više vodi računa o njihovim stavovima, trebalo bi da se, po mišljenju Timesa, potrude da shvate američke instinkte i namjere.

Ni jedni ni drugi nisu uvijek ispravni, ali otvoreno neprijateljstvo prema SAD-u bremenito je velikim opasnostima.

Broj Amerikanaca koji vjeruju da njihova zemlja treba da gleda svoja posla porastao je u protekle tri godine na 42 posto.

Američki predsjednik George Bush još odolijeva novim izolacionistima i protekcionistima, koji sve više jačaju.

Najgore što bi se moglo dogoditi jeste da se ispune želje kritičara američkog angažiranja, zaključuje Times.