Narodna skupština RS-a
0

Ko je odgovoran za propuste u radu predsjednika RS-a?

FENA
Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas izvještaj skupštinskog Odbora za reviziju u kojem se traži utvrđivanje odgovornosti za propuste načinjene u procesu investiranja javnog novca u radu Službe predsjednika RS-a u prošloj godini.

U izvještaju Odbora za reviziju se naglašava i da će Glavna služba za reviziju javnog sektora pratiti provođenje mjera otklanjanja uočenih nepravilnosti nakon revizije poslovanja Službe predsjednika u 2007.godini.

Glavni revizor javnog sektora RS-a Boško Čeko kazao je u obraćanju poslanicima da je Služba predsjednika RS-a u skladu sa zakonom, u roku, sačinila plan otklanjanja uočenih nedostataka u svom radu te dostavila i izvještaj koje je mjere već poduzela.

Čeko je kazao da se Služba predsjednika RS-a u svom radu u 2007. nije pridržavala Zakona o javnim nabavkama, posebno u dijelu gdje se koristila takozvanim odredbama tajnosti prilikom sklapanja ugovora.

Čeko je rekao da je u radu Službe predsjednika RS-a bilo odstupanja i kada je u pitanju obračun plaća, troškovi prezentacije ili stavke izvršenja budžeta.

Podsjećamo, revizija je utvrdila i da je za obnovu zgrade SDK-a u Palaču predsjednika utrošeno oko 11 miliona KM.

Glavna služba za reviziju utvrdila je nepravilnosti u svim sektorima - izvršenju budžeta, rekonstrukciji zgrade i radu fondacije za stipendiranje studenata “Dr. Milan Jelić”.

Nakon što je revizorski izvještaj objelodanjen otkriveno je da je generalni sekretar Službe predsjednika RS-a Mile Stojić, koji je i smijenjen s te funkcije, imao ugovor za plaćanje njegove stanarine koji nije bio u skladu sa zakonom.

Ugovor je sklapan mjesečno na iznos od 2.500 hiljade maraka, a zakon kaže da se za državne službenike ugovor o zakupu stana sklapa do 600 maraka, a ostalo treba da snosi pojedinac.

Tokom rasprave poslanici su podržali stav da se za propuste koji su utvrđeni tokom revizije trebaju procesuirati svi odgovorni.