BiH
77

Ko je odgovoran što nepismeni natpisi na ulazu Vijećnice nisu ispravljeni?

Piše: Am. Dž.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Nedugo nakon otvaranja sarajevske Vijećnice turisti su uočili pravopisne greške na pločama na ulazu koje, nažalost, do danas nisu ispravljene.
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Prije ulaska u Vijećnicu posjetitelji i turisti imaju priliku pogledati ploče koje govore o stradanju ove historijske građevine u proteklom ratu, jednu na engleskom, a drugi na bosanskom jeziku.

Na obje ploče moguće je primijetiti pravopisne greške, posebno na ploči na engleskom jeziku, a o čemu je portal Klix.ba i ranije pisao.

"Napravljeno je nekoliko grešaka. Stavljena je pogrešna prepozicija 'on this place', a treba da stoji: 'at this place'. Kod množine, pogrešno je 'over 2 millions of books', a pravilno je 'over 2 million of books'. Pogrešno je i 'university's library', a treba da stoji 'university library'. Također, poslije riječi 'august' nema razmaka", primijetila je u razgovoru za Klix.ba profesorica engleskog jezika Vesna Kovačević.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

Još uvijek nije jasno ko će otkloniti ove greške koje kvare savršen dojam obnovljenje Vijećnice u svojoj punoj veličanstvenosti, jer u gradskoj upravi smatraju da nisu nadležni za ovaj problem.

"Prilikom preuzimanja Projekta obnove sarajevske Vijećnice Grad Sarajevo je zatekao ploče na objektu. Dakle, Grad ih nije postavljao i samim tim nema nadležnosti mijenjati ih niti uklanjati", istakli su za Klix.ba iz Odjeljenja za odnose s javnošću Grada Sarajeva.

Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci Bosne i Hercegovine (NUBBiH) ističu da su greške napravljene još u ratnom periodu kada su ploče nastale.

"Ploče su izrađene neposredno nakon spaljivanja knjiga. Sramota je što se govorilo o uklanjanju tih ploča. Zašto niko ne govori o spaljivanju dva miliona knjiga koje smo imali tamo", rekla je u razgovoru za Klix.ba Amra Rešidbegović, pomoćnica direktora NUBBiH.

Smatra da bi u narednom periodu trebalo ispraviti pravopisne greške na natpisima.

"Greške bi trebalo ispraviti u dogovoru sa gradskim vlastima", rekla je Rešidbegović.