Suprotstavljeni stavovi
0

Ko je kriv za sinoćnju oštru raspravu u NSRS?

FENA
Poslanici SNSD-a i SDS-a i danas imaju suprotstavljene stavove ko je odgovoran za sinoćnju na momente incidentnu situaciju tokom rasprave u Narodnoj skupštini.

Poslanik SDS-a Vukota Govedarica pozvao je danas predsjednika Skupštine RS-a Igora Radojičića da se izvini SDS-u, kao što je, kaže, sinoć tražio da to uradi taj poslanički klub.

Govedarca za sve što se dešavalo krivi predsjednika Narodne skupštine RS-a Igora Radojičića, koji predsjedava Skupštinom i svakog momenta mora da vodi računa o redu i miru koji je neophodan svakom parlamentu pa i ovom.

On naglašava da je Radojičić trebalo da prekine sve replike koje su bile izašle iz konteksta plaća zdravstvenih radnika, a završile se na tome ko je učestvovao u ratu, a ko ne.

„Međutim, Radojičić je dozvolio da se bespotrebno vode replike sat vremena i na taj način opstruirao mir u Skupštini. Drugi razlog zašto je krivac Radojičić jeste to što je direktnom prijetnjom šefu našeg poslaničkog kluba Borislavu Bojiću oduzeo riječ i nastojao da ga isključi iz parlamenta“, rekao je Govedarica u izjavi novinarima.

Suprotan stav iznio je novinarima poslanik SNSD-a Nikola Baštinac koji tvrdi da se SNSD ne boji političke rasprave, ali neće dopustiti da ih iko vrijeđa na ličnoj osnovi.

„Svaka politička stranka ima pravo da bira metode za svoju promociju. Neko ima stavove i programe pa ih u parlamentu iznosi. Neko u nedostaku stavova mora da izazove incident kao što je SDS uradio da bi skrenuo pažnju na sebe“, kazao je Baštinac.

Ističe da je to legitimno pravo SDS-a, ali također smatra da su svojim izlaganjima poslanici SDS-a „iz političke arene prešli u ličnu“.

Posebno burna skupštinska rasprava uslijedila je sinoć kada je poslanik SDS-a Ognjen Tadić u izlaganju rekao da poslanici SNSD-a nisu učestvovali u ratu, poslije čega je predsjednik parlamenta RS-a Igor Radojičić zatražio od šefa poslaničkog Kluba SDS-a Borislava Bojića da se izvini, jer je Tadić napustio sjednicu, ali njegove stranačke kolege to nisu uradile.

Pošto Radojičić Bojiću nije dao pravo na diskusiju, već samo za izvinjenje, ponovo su uslijedile oštre međusobne optužbe i predsjednik parlamenta isključio je Bojića sa sjednice.

I tu se nisu stišale optužbe a Bojić je naveo da će Radojičića “udariti torbom”, a slične prijetnje čule su se i od drugih poslanika.

Sve se završilo nakon što je Radojičić prekinuo sinoćnju sjednicu.