BiH
1

Ko je časnim sestrama uzurpirao zemljište na Josipovcu?

Piše: D. Brkić
Put na Josipovcu
Put na Josipovcu
Sestre Družbe kćeri Božje ljubavi iz Tuzle sredinom septembra su otvorenim pismom upozorile na uzurpaciju njihovog zemljišta na lokalitetu Josipovac.

Naime, na Josipovcu je bez njihovog znanja i odobrenja prosječen i nasut makadamski put, koji povezuje Fočansku ulicu i relej mobilne telefonije.

Časne sestre su upozorile javnost kako je uništeno nekoliko porodičnih vrtova, te da je uništen dio puta koji vodi do groblja gdje su sahranjene 34 časne sestre.

"Od našeg otvorenog pisma do danas javili su nam se iz Službe za inspekcijske poslove i rekli nam kako su njihovi inspektori bili na uviđaju. Očekujemo njihov izvještaj kako bi vidjele šta nam je dalje činiti. Obratili smo se i Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa, ali i općinskoj i kantonalnoj inspekciji“, navela nam je sestra Elizabeta Ćosić.

Časne sestre iz Tuzle navode kako je zemljište, blizu 300 dunuma, kupljeno davne 1882. godine, kada su časne sestre došle na područje tuzlanske regije. U postupku nacionalizacije njima je zemljište oduzeto, ali je u gruntovnici ostalo na njihovom imenu. Časne sestre koje su kupile zemljište na Josipovcu su i sahranjene na toj lokaciji.

Časne sestre smatraju kako se bez njihovog znanja i odobrenja ne smiju događati slične stvari, te da one nikada nisu pravile probleme građanima koji su zemljište na Josipovcu koristili za uzgoj voća i povrća.