BiH
13

Ko je bio protiv imenovanja Juska i Jusića u Vijeću ministara BiH

Piše: Er. M.
Protiv imenovanja Ismira Juska za ministra komunikacija i saobraćaja BiH i Seada Jusića za zamjenika ministrice odbrane BiH glasali su zastupnici iz Demokratske fronte (DF), Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Prema podacima koji su nam dostavljeni iz Parlamentarne skupštine BiH protiv imenovanja SBB-ovih kadrova glasali su zastupnici iz DF-a Željko Komšić, Mensura Beganović, Maja Gasal-Vražalica i Hanka Vajzović dok šef Kluba zastupnika DF-a Damir Bećirović nije prisustvovao glasanju.

Pored ovih parlamentaraca protiv imenovanja bili su još Dušanka Majkić (SNSD) i Mirsad Mešić (SDP BiH). Suzdržani su bili Denis Bećirović i Jovan Vukovljak.

Podsjećamo, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na sjednici održanoj 11. maja potvrdio je imenovanje Juska i Jusića u Vijeću ministara BiH i to sa 26 glasova za.

Prije toga, Vijeće ministara BiH funkcionisalo je šest mjeseci u krnjem sazivu nakon što je parlamentarna većina smijenila funkcionere DF-a u Vijeću ministara BiH.

Nakon što je formirana nova parlamentarna većina ulaskom SBB-a u koaliciju sa SDA, HDZ-om BiH i Savezom za promjene, SBB je prvobitno predložio Bakira Dautbašića, protiv kojeg se na Sudu BiH vodi postupak u predmetu protiv predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića, za ministra komunikacija i saobraćaja BiH.

Dautbašić je 19. aprila ove godine Predsjedništvo stranke obavijestio da u najboljoj namjeri pravljenja što bolje političke atmosfere u BiH, odustaje od ponuđene pozicije ministra u Vijeću ministara nakon čega je SBB na ovu poziciju predložio do jučer aktuelnog ministra unutrašnjih poslova u Kantonu Sarajevo Ismira Juska.