BiH
0

Ko će zamijeniti Škaljića i hoće li na dnevnom redu biti smjena Budimira?

FENA
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Živko Budimir (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dva dana uoči vanredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, iz rukovodstva nema informacija o tome ko bi mogao biti predložen za predsjedavajućeg ovog doma nakon što je Fehim Škaljić (Savez za bolju budućnost BiH) podnio nedavno ostavku na tu dužnost.

Više detalja trebalo bi da bude poznato sutra.

Također nije poznato kako će se Kolegij Doma, koji će se sastati prije ove sjednice, odrediti prema inicijativi poslanika Stanka Primorca da osim izbora predsjedavajućeg, na dnevnom redu bude pokretanje postupka za smjenu predsjednika FBiH Živka Budimira.

Stanko Primorac, koji djeluje u poslaničkom klubu Hrvatska stranka prava - Demokratska narodna zajednica, smatra da Budimira treba smijeniti jer je, kako ističe, nedavnim razrješenjem federalnog ministra finansija Ante Krajine doveo Federaciju BiH na rub finansijskog poslovanja.

Ovim razrješenjem, naime, bile su blokirane sve isplate iz federalnog budžeta jer je ministar finansija jedini ovlašćeni prvi potpisnik isplatnih naloga.

Krizu je u međuvremenu premostio Ustavni sud FBiH privremenom mjerom da Ante Krajina i dalje može obavljati ministarske dužnosti dok ne bude ocijenjeno je li Budimirova odluka o njegovom razrješenju ustavna ili ne.