BiH
5

Ko će provjeravati da li su ministri u sukobu interesa?

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Provjere o sukobu interesa u Vijeću ministara BiH trebala bi vršiti još uvijek nepostojeća komisija za odlučivanje o sukobu interesa. Male su šanse da će Komisija biti formirana uskoro jer delegati SNSD-a ne učestvuju na sjednicama Doma naroda PS BiH, što dovodi do nedostatka kvoruma.

Centralna izborna komsija (CIK) jučer je primila obrasce kandidata za ministre i zamjenike ministara u Vijeću ministara BiH. Zakonski rok za provjeru je trideset dana, a u ponedjeljak će najvjerovatnije biti održana sjednica CIK-a na kojoj bi se našao i izvještaj o izvršenim provjerama.

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) provjerit će i utvrditi tačnost informacija koje su kandidati za ministre i zamjenike ministara dostavili u obrascu Centralnoj izbornoj komisiji nakon čega bi nepostojeća parlamentarna komisija trebala vršiti kontinuirane provjere o sukobu interesa.

Naime, Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine usvojila je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti u Bosni i Hercegovini kojim je određeno da njegovo provođenje vrši Komsija za odlučivanje o sukobu interesa. Komisija bi se trebala sastojati od devet članova koje imenuju oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kazao je da je tačno da je sukob interesa izuzet iz nadležnosti Centralne izborne komisije (CIK), ali da CIK ipak propituje da li su ministri i zamjenici u Vijeću ministara BiH u sukobu interesa.

"To pitanje je riješeno. Tačno je da je sukob interesa izuzet iz nadležnosti CIK-a. Međutim u Zakonu o Vijeću ministara BiH je ostala odredba da je Centralna izborna komisija nadležna da propituje eventualni sukob interesa i članova Vijeća ministara BiH. U slučaju Denisa Zvidića taj posao je obavio CIK i taj posao će obaviti CIK i u slučaju ministara i zamjenika u Vijeću ministara BiH", kazao je Džaferović.

Iz Centralne izborne komisije kazali su da oni provjeravaju da li kandidati ispunjavaju uslove za ministre i zamjenike u Vijeću ministara BiH, te da li imaju izrečene zabrane sankcija kandidovanja, ali da oni nemaju nadležnost za provjere da li će neko nakon imenovanja biti u sukobu interesa.

Uprkos tome što je formiranje parlamentarne komisije moguće izvršiti brzo, male su šanse da će komisija za odlučivanje o sukobu interesu biti oformljena uskoro jer je za formiranje potrebna saglasnost delegata Doma naroda iz Republike Srpske. Kao što je od ranije poznato, rukovodstvo SNSD-a donijelo je odluku da delegati te stranke neće učestvovati u radu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, što znači da zbog nedostatka kvoruma ne mogu biti uspostavljeni uslovi za održavanje sjednica Doma.

Do tada građani BiH neće imati informaciju da li su ministri i zamjenici ministara, između ostalog, članovi preduzeća u koje ministarstvo ulaže kapital, da li novcem iz budžeta finansiraju vlastite fime ili da li zapošljavaju bližu rodbinu u resorima kojim upravljaju. Također ostat će nepoznato da li primaju poklone ili druge koristi za zaposlenje ili obavljene usluge.