Nebriga i nemar
0

Ko će odgovarati za rušenje krova Ledene dvorane

Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Pukom srećom u urušavanju krova Ledene dvorane niko nije povrijeđen, ali je jasno da nadležni političari i institucije moraju odgovarati za pričinjenu materijelnu štetu i devastaciju jednog od simbola olimpijskog i sportskog duha Sarajeva.

Sredstva za obnovu Ledene dvorane u iznosu od 250.000 KM bila su osigurana u Budžetu Kantona Sarajevo, ali su preusmjerena na popločavanje platoa, pod izgovorom da neće biti dovoljna za obnovu. Nadležnim političarima je valjda bilo preče renovirati plato kako bi se mogli "uslikati", jer bi se teško mogli popeti na obnovljeni krov i pozirati.

O teškom stanju u Ledenoj dvorani brinuli su izgleda jedino sportisti koji su u njoj trenirali. Tako je Savez hokeja na ledu u BiH u januaru ove godine, svjestan situacije, uputio protestno pismo premijeru Kantona Sarajevo Fikretu Musiću u kojem su mu skrenuli pažnju i upozorili ga na scenario koji se danas dogodio. U svom uzaludnom obraćanju podsjetili su kako su tokom mandata ranijeg premijera izdvojena sredstva za obnovu Ledene dvorane.

"Prvu tranšu od 300 hiljada KM uplatila je već pretprošle, a 500 hiljada KM prošle godine, Vlada Kantona Sarajevo i ta finansijska sredstva su navodno uložena u rekonstrukciju ledene dvorane i Skenderije, a šira javnost ne zna za koju su namjenu na kraju zaista utrošena", napisali su hokejaši u protestnom pismu.

Nisu oni bili jedini kojima je bilo jasno koliko je neophodno hitno sanirati dvoranu. V.d. direktora Centra Skenderija, Alija Isović, je također upozoravao na stanje Ledene dvorane.

"Veliki problem je i krov koji prokišnjava na nekoliko mjesta. Skenderija je javno dobro, a Kanton vlasnik pa očekujemo od njih da se tako i ponašaju. Kompleks je star 43 godine i do sada ništa znatno nije uloženo u infrastrukturu", upozoravao je još ranije tadašnji v.d. direktora Skenderije Alija Isović.

Iako je sada već kasno govoriti o tome šta je trebalo učiniti, vrijeme je da se govori o tome ko će odgovarati za skupo plaćeni nerad i nebrigu o građanima i materijalnim dobrima u glavnom gradu BiH.