BiH
0

Ko će biti novi visoki predstavnik za BiH

FENA
Javier Solana
Javier Solana
U Evropskom vijeću i uredu visokog predstavnika EU-a Javiera Solane potvrdili su kako danas ističe rok da države članice, ali i sve članice Vijeća za implementaciju mira koje nisu istovremeno i članice Unije, predaju liste imena osoba za koje misle da bi mogle biti naredni visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.

Riječ je, dakle, o koordinaciji kakva je u rukama Solane, koji bi, zajedno s visokim zvaničnicima Vijeća za implementaciju mira (PIC) u BiH, od kandidiranih imena trebalo već u ponedjeljak da sačini užu listu onih koji će biti pozvani u Bruxelles na razgovor, izvještava u petak dopisnik Glasa Amerike iz Bruxellesa.

Ukoliko se želi do početka narednog mjeseca izabrati novi visoki predstavnik i uputiti u Sarajevo, u Bruxellesu nemaju vremena za gubljenje, tim prije što Javier Solana, kao glavni "ispitivač" potencijalnih kandidata, već u srijedu naredne sedmice putuje u Moskvu.

I u Rusiji, očekuje se, tema izbora novog visokog predstavnika mogla biti dotaknuta, s obzirom da je Rusija, ne jednom, imala stav oprečan od ostataka Vijeća za implementaciju mira kada je riječ o misiji visokog predstavnika i upotrebi bonskih ovlasti.

Izvori u Evropskom vijeću se ne žele upuštati u komentare o do sada spomenutim kandidatima za misiju u BiH, s tim što potvrđuju kako neke među evropskim članicama, kao naprimjer Italija ili Velika Britanija, koje se prepoznaju kao jače i uticajnije od ostalih, žele ovu priliku iskoristiti i nametnuti svoga kandidata ili kandidate.

Konačnu riječ neće imati ured visokog predstavnika EU-a za vanjske poslove i sigurnost Javiera Solane, ali će biti u prilici da procijeni ko od kandidata ima najsnažniju podršku ostalih.

Sasvim su, međutim, sigurne dvije stvari – funkcije specijalnog predstavnika EU-a i visokog predstavnika međunarodne zajednice se neće razdvajati, što znači da će kandidat morati doći iz neke od članica Unije. To, opet , isključuje mogućnost postavljenja na tu funkciju sadašnjeg prvog zamjenika visokog predstavnika Amerikanca Raffija Gregoriana.

S druge strane, može se očekivati da nova osoba na mjestu Miroslava Lajčaka bude, poput njega, bliska Bruxellesu i samom Solani. Tim prije jer Bruxelles želi što je moguće brže u djelo provesti strateški plan Solane i povjerenika EU-a za proširenje Ollija Rehna o snažnijem i cjelovitijem evropskom prisustvu u BiH.

U tom smislu snažan i autoritativan, ali Bruxellesu vrlo sklon, međunarodni, a uskoro samo evropski predstavnik, jedna je od ključnih karika, zaključuje dopisnik VoA-e.