Sarajevo-x.com saznaje
0

Ko će biti ministri u novoj Vladi Kantona Sarajevo

Piše: N. Jamaković
Od 12 ministarstava u Vladi Kantona Sarajevo nakon oktobarskih izbora po šest ih je pripalo Stranki demokratske akcije i Socijaldemokratskoj partiji BiH. Sarajevo-x.com iz pouzdanih izvora saznaje ko će biti ministri iz reda SDA.

Tri dosadašnja ministra SDA će ostati na svojim pozicijama. To su ministar finansija Muhamed Kozadra, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Abid Jusić, te ministar stambene politike Čedomir Lukić.

Ministarstvo kulture i sporta preuzet će Ivica Šarić, koji je već jednom bio na ovoj poziciji, a ministrica rada i socijalne politike bit će Dženana Zlatar, koja je bila zastupnica u Kantonalnoj skupštini. Kad je riječ o Ministarstvu za boračka pitanja, u SDA još nisu odlučili hoće li to ministarstvo povjeriti nekadašnjem generalu ARBiH i aktuelnom direktoru preduzeća ZOI '84 Nedžadu Ajnadžiću ili Sabahudinu Delaliću, koji je s reprezentacijom BiH u sjedećoj odbojci ostvario velike uspjehe na koje smo svi ponosni.

U SDP-u ističu da ne žele licitirati imenima prije nego i definitivno odluče kome će iz njihovih redova pripasti koje ministarstvo. No, i pored toga, već se, nezvanično, spominju određena imena.

Prema tim informacijama, ministar unutrašnjih poslova bi bio ili generalni sekretar Univerziteta u Sarajevu, Zoran Selesković, ili uposlenik Ministarstva odbrane BiH Stjepan Pocrnja, dok bi Ministarstvo obrazovanja i nauke bilo povjereno dekanu Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Mirku Pejanoviću.

Ministar privrede postao bi nekadašnji načelnik sarajevske Općine Stari Grad, Mustafa Resić, dok bi na čelo Ministarstva pravde i uprave došao Zvonko Mijan, nekadašnji ministar pravde u Vladi Federacije BiH. SDP-u su također pripala i ministarstva zdravstva i saobraćaja, a zasad još nije poznato kome bi ona mogla biti povjerena.

Podsjetimo, za mandatara Vlade prije nekoliko dana izabran je član SDP-a, Fikret Musić. On je dosad bio zastupnik u Kantonalnoj skupštini.