Pomoć BiH na putu ka EU
13

Knotz: Njemačka vlada investira u vjetropark i hidroelektrane u BiH

FENA
Ambasadorica Njemačke Ulrike Maria Knotz
Ambasadorica Njemačke Ulrike Maria Knotz
Sljedeća investicija vlade Njemačke u BiH odnosi se na ekonomiju i na poticaj raznih projekata iz oblasti obnovljive energije. Konkretno, radi se o jednom vjetro parku i dvije hidroelektrane, kazala je za Fenu ambasadorica Njemačke u BiH Ulrike Maria Knotz.

Njemačka i BiH već dugo vremena intenzivno sarađuju, a ta saradnja se prvenstveno odnosi na ekonomiju, privredu i kulturu. "Cilj naše saradnje je usmjeren ka tome da BiH pomogne na njenom putu ka Evropskoj uniji. Dakle, radi se o podršci prije svega koja je usmjerena na vladavinu prava, demokraciji i ekonomskim strukturama, istakla je njemačka ambasadorica u BiH.

Što se tiče ekonomske saradnje, navela je protokol koji je potpisan prije dvije sedmice, a riječ je o međuvladinoj saradnji i podršci ekonomiji u vrijednosti od 54 miliona eura. "Tu je težište na oblast obnovljivih energija", ističe Knotz. Te projekte implementira njemačko Društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) kao i njemački Kreditni zavod za obnovu (KfW).

Za Njemačku, kaže, važna oblast je kulturna oblast jedne zemlje, jer infrastruktura kulture veoma je bitna za budućnost i razvoj države. Njemačka je sredstvima iz programa za očuvanje kulturne baštine Ministarstva vanjskih poslova iznosom od 54.763 KM podržala obnovu glavne ulazne kapije Jevrejskog groblja. Posebno naglašava da je regionalna saradnja od izuzetnog značaja, jer jedva da postoji neki veći problem, koji jedna zemlja može sama riješiti.

"To znači da, ustvari, ovisimo o regionalnoj saradnji. Uzimajući u obzir oblasti energije, saobraćaja vidjet ćete da jednostavno morate sarađivati sa susjednim zemljama. Upravo i naša ekonomska saradnja obavlja se putem otvorenih regionalnih fondova. Zato Evropska unija to iznova naglašava da je regionalna saradnja onaj bitan korak na putu ka Evropskoj uniji", rekla je Knotz. Smatra da zemlje zapadnog Balkana imaju veoma dobre preduvjete za regionalnu saradnju.

"Mislim prije svega na ljudstvo, na ljude, jer je ta teritorija prije bila sve jedna država. Znači da postoje prijateljske i poslovne veze između tih zemalja, gdje ljudi mogu komunicirati bez jezičkih prepreka. Te zemlje su historijski, kulturno i ljudski međusobno usko povezane", rekla je ona.

Također i kod usklađivanja s EU standardima mišljenja je da se ove zemlje mogu međusobno savjetovati i podržavati, navodeći da se to treba iskoristiti. "Regionalna saradnja je veliki potencijal, koji se u svakom slučaju još više može razviti s obzirom na to da igra značajnu ulogu u procesu približavanja ka EU", tvrdi Knotz.